Milioane de oameni, în pericol de demență din cauza unei afecțiuni tăcute

O nouă cercetare medicală atrage atenția asupra unei legături îngrijorătoare între sănătatea inimii și funcțiile cognitive.

foto: pexels.com

Specialiștii avertizează că persoanele cu afecțiuni cardiace, chiar și cele nediagnosticate, ar putea avea un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență în viitor, scrie Monitorul de Cluj.

Asociația Americană a Inimii (AHA) a publicat recent un raport care evidențiază legătura strânsă dintre trei probleme cardiovasculare des întâlnite – insuficiența cardiacă, fibrilația atrială și boala coronariană – și riscul crescut de afectare cognitivă și demență.

Conform studiului, persoanele cu fibrilație atrială, o condiție care face ca inima să bată neregulat și prea repede, au cel mai mare risc.

Afecțiune cardiacă tăcută: Cum crește dramatic riscul de demență

Acestea sunt urmate îndeaproape de cele cu alte boli de inimă. Cifrele sunt alarmante:

39% risc crescut de probleme cognitive pentru cei cu fibrilație atrială

27% risc mai mare de demență pentru persoanele cu boli de inimă

Aproximativ jumătate dintre pacienții care au suferit un atac de cord sau insuficiență cardiacă dezvoltă probleme cognitive ulterior

Profesorul Fernando Testai, expert în neurologie la Universitatea din Illinois și coordonatorul studiului, subliniază importanța acestor descoperiri: „Îngrijirea sănătății inimii încă de la o vârstă tânără este crucială nu doar pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, ci și pentru protejarea sănătății creierului”.

Cercetătorii spun că problemele de inimă pot afecta fluxul sanguin către creier, ceea ce duce la deteriorarea funcțiilor cognitive.

De asemenea, inflamația asociată cu bolile de inimă poate dauna barierei dintre sânge și creier, contribuind la apariția demenței.

Vestea bună este că medicii estimează că patru din zece cazuri de demență ar putea fi prevenite prin schimbări în stilul de viață.

Studiu alarmant: Legătura ascunsă dintre bolile de inimă și declinul cognitiv

Dieta sănătoasă, exercițiile fizice regulate și gestionarea factorilor de risc precum hipertensiunea și diabetul pot juca un rol crucial în menținerea sănătății atât a inimii, cât și a creierului.

„Deși se lucrează la noi medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer, comunitatea medicală este de acord că prevenția rămâne cea mai bună strategie,” adaugă profesorul Testai.

Această cercetare subliniază încă o dată importanța unui stil de viață sănătos și a controalelor medicale regulate, chiar și în absența simptomelor evidente.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura