Mii de sibieni s-au cerut în pensie

Pe fondul pandemiei de coronavirus, în primele 11 luni din anul trecut au fost înregistrate cu peste 30 la sută mai multe cereri de pensionare decât în 2019. Cea mai mare pensie din județ rămâne cea a unui magistrat (pensie specială) – 28.500 lei brut.

Pensie îndestulătoare, când ieșim din câmpul muncii? Rămâne de văzut! Presiunea pe bugetul României rămâne în continuare mare, când vine vorba despre plata pensiilor, cu toate că în ultimul deceniu se înregistrează o curbă ușor descendentă în ceea ce privește numărul pensionarilor români. În prezent, în țara noastră, pensionarii reprezintă peste un sfert din întreaga populație. Conform Institutului Național de Statistică, numărul mediu de pensionari din România înregistrat în cel de-al doilea trimestru al anului 2020 este de 5.132.000 de persoane, din care aproape 1 milion trăiesc cu pensie minimă garantată.

Explozie de cereri

Într-un an complicat, cu numeroase domenii afectate de pandemia de coronavirus, numărul cererilor de pensionare a explodat pur și simplu în județul Sibiu. „În perioada 01.01.2020 – 30.11.2020, în județul Sibiu au fost înregistrate 5.505 de cereri pentru înscrierea la pensie (dosare noi de pensionare). Pentru aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate 4.019 cereri”, transmit reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu.

O mică avere, în fiecare lună

În luna noiembrie a anului curent, cea mai mare pensie încasată în județul Sibiu a fost în cuantumul brut este de 28.789 lei. Cu 189 de lei mai mare decât în urmă cu fix un an. Această pensie a revenit unui magistrat și este cuvenită și achitată în temeiul Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor. În aceeași lună a anului trecut, pe baza aceleiași legi, pensia maximă încasată în județul Sibiu a fost de 28.600 lei.

1 leu

La polul opus, cea mai mică pensie din judeţul Sibiu, în plata lunii noiembrie a anului 2020, a fost de numai 1 leu. Acest cuantum reprezintă suma plătită cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuţie în acest sistem. Beneficiarul a încasat însă mai mulți bani de la bugetul statului, în baza Legii nr. 196/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate. Pentru perioada 01 septembrie 2020 – 31 decembrie 2020, nivelul îndemnizației sociale pentru pensionari a fost de 800 lei.

Medie de 1.600 lei

Pensia medie din județul Sibiu, plătită în octombrie 2020, a fost de 1.601 lei, fiind percepută o majorare de 213 lei față de luna octombrie a anului 2019. „În afara sistemului public de pensii, în România există şi alte sisteme de asigurări, neintegrate sistemului public, cum ar fi: sistemul de pensii al avocaţilor, sistemul de pensii militare, sistemul de pensii al unor culte. Ca urmare, există posibilitatea ca o persoană să beneficieze de pensii din mai multe sisteme, corespunzător perioadelor prestate în acestea”, arată CJP Sibiu.

Plata în ianuarie

În anul 2021, pensiile vor fi achitate la domiciliu către beneficiari în intervalul 1 – 15 al fiecărei luni. Ministrul Raluca Turcan a stabilit cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, Ministerului Finanțelor și Companiei Naționale Poșta Română, instituțiile care colaborează pentru plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, un calendar care să asigure urgentarea procedurilor pentru a plăti pensiile la timp în luna ianuarie, chiar dacă instituțiile funcționează cu program redus de sărbători. La Sibiu, pensiile au început să fie plătite de miercuri 6 ianuarie, urmând să fie achitate în totalitate în termen de 8 zile.

De la 1 septembrie

Potrivit OUG 135/2020, de la 1 septembrie 2020, punctul de pensie a crescut cu 14%, la 1.442 lei. Nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) a crescut la 800 lei.

De asemenea, de la 1 septembrie 2020, pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate a crescut cu 160 de lei față de valoarea maximă prevăzută până atunci de lege, ajungând la 1.299 de lei.  „Beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 1.299 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată”,  prevede textul Hotărârii de Guvern.


Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*