Mii de elevi români merg în fiecare an să studieze peste hotare

Mii de elevi, în fiecare an, merg să studieze peste hotare, precizând că studiile la o universitate de top le-ar putea oferi mai multe oportunităţi de angajare, dar şi de dezvoltare. Aceştia spun să sistemul educaţional românesc are mai multe minusuri şi ar trebui să urmeze exemplul celor străine.

Ioana Băltăreţu a terminat liceul cu media 9,99, însă nicio universitate din România nu se va bucura să o aibă ca studentă. Tânăra a fost admisă la o universitate din Scoţia unde va studia chimia medicală şi biologia. “Am ales să merg într-un mediu în care cercetarea medicală este apreciată, nu ca la noi în ţară. (…) Este una dintre cele mai bune universităţi din lume. Foarte mulţi studenţi din toate colţurile lumii vin aici. Mi-a plăcut foarte mult programul de studii care este mult mai flexibil şi permite elevilor să-şi aleagă majoritatea cursurilor pe care le studiază, cel puţin în primii ani. Voi studia 5 ani, în urma cărora voi avea o diplomă de master în chimie, iar ultimul an fiind cercetare avansată”, a declarat Ioana Băltăreţu, pentru agenţia de presă Mediafax, citată de Monitorul de Cluj.

Tânăra spune că s-a pregătit mult pentru procesul de admitere, care însă nu este unul complicat. Cel mai important detaliu este scrisoarea de intenţie, care trebuie scrisă cât mai detaliat. “Am început să mă pregătesc în toamnă. A trebuit să aplic prin intermediul unei platforme care mi-a cerut mai multe documente. Am încărcat o scrisoare de intenţie, care este cea mai importantă şi trebuie scrisă detaliat şi atent. Mai trebuia şi o scrisoare de recomandare şi certificat care atestă că vorbesc limba engleză. După asta am aşteptat. Am primit răspunsul până la începutul primăverii. (…) Când am aflat că am fost admisă, eram foarte fericită şi mândră că am putut face asta. Sunt foarte entuziasmată să aflu cum va fi viaţa de student în Scoţia. (…) Am vrut să-mi încerc cunoştinţele şi parcursul meu educaţional de până acum, să văd dacă m-ar accepta, iar în momentul când am primit multe oferte de la universităţi m-am gândit că ar trebui să nu pierd această şansă, pentru că sunt tânără şi este timpul să explorez, să ies din zona de confort”, a mai adăugat tânăra.

Ioana Băltăreţu susţine că statul britanic acordă tuturor studenţilor posibilitatea de a primi un grant nerambursabil, prin care să-şi achite studiile sau locul de trai. Tânăra a reuşit să obţină acest grant nerambursabil, însă cu o condiţie – să termine studiile.


Raluca SAS

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*