Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat, ca în fiecare an, mulţimi de pelerini la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la hramul aşezământului monahal de la poalele Munţilor Făgăraş, scrie mitropolia-ardealului.ro.
Foto: mitropolia-ardealului.ro
Sărbătoarea hramului a debutat miercuri seara, când Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a participat la slujba vecerniei și alături de obștea mănăstirii Brâncoveanu și de credincioși au intonat Prohodul Maicii Domnului.
Foto: mitropolia-ardealului.ro
Programul liturgic-duhovnicesc din ziua hramului a început cu slujba de sfinţire a apei, săvârşită la fântâna din incinta mănăstirii. Sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, au slujit Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Calinic Teslevici, exarhul mănăstirilor, arhim. Atanasie Roman, starețul mânăstirii Brâncoveanu, cadre didactice universitare, protopopi, preoţi şi diaconi.
După slujba de sfinţire a apei, a urmat săvârșirea Sfântei Liturghii la Altarul de vară al mănăstirii situat în pădurea apropiată. În cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Nicolae Bleahu a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Brâncoveanu. Totodată, la finalul Sfintei Liturghii preotul Grigorie Moldovan, de la Parohia Sâmbătă de Sus–Apus a fost hirotesit iconomstavrofor.
Alături de credincioși s-au aflat oficialități centrale, județene și locale, invitați de marcă și ctitori ai sfântului locaș.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr.lect.univ.dr. Cristian Vaida, secretar eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, care a vorbit despre Praznicul Maicii Domnului .
În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a praznicului Adormirii Maicii Domnului, dar și despre canonizarea a doi mari duhovnici ce au viețuit la Mănăstirea Brâncoveanu.
Foto: mitropolia-ardealului.ro
„Este Născătoare de Dumnezeu, este pururea Fecioară, mai cinstită și mai preamărită decât Puterile Îngerești. Dacă noi știm lucrul acesta, nu trebuie să cunoaștem multe, multă teologie, ci să avem această sensibilitate, această bucurie a răspunsului iubirii către mama mamelor noastre, care este Maica Preacurată. Nu va exista nicio ocazie în care noi să nu primim binecuvântare și ajutor de la ea. Ea este cea care, fiind Născătoare de Dumnezeu, fiind pururea Fecioară se roagă mereu la Fiul Său și duce dorințele noastre… De aceea sunt atât de multe sărbători, în număr de zece ale Maicii Preacurate. Patru sunt marile praznice cu ținere. Sunt atât de multe rugăciuni și acatiste, tot felul de mijlociri, pentru că ea împlinește rostul acesta de a fi, nu cea care ne pune în legătură cu Fiul său, ci cea care ni-l dăruiește pe Fiul Său. Uitați-vă în icoană de fiecare dată când intrați în biserică pentru a o vedea pe Maica Preacurată întotdeauna reprezentată împreună cu Fiul Său” a spus ierarhul.
Foto: mitropolia-ardealului.ro
Sărbătoarea hramului a continuat cu slujba Sfântului Maslu, aşa cum este tradiţia la mănăstirea făgărăşeană, credincioşii rugându-se împreună cu soborul slujitor pentru sănătate trupească şi iertare de păcate.
În încheierea sărbătorii hramului, cei doi ierarhi şi soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire la mormintele mitropoliţilor Ardealului din incinta mănăstirii.