Microîntreprinderile din regiunea centru pregătite pentru accesarea a 32 milioane euro Fonduri Regio

Peste 300 de reprezentanți ai microîntreprinderilor și firmelor de consultanță din Regiunea Centru au participat în ultimele două săptămâni la cele 5 sesiuni organizate de către ADR Centru pentru informarea și lansarea priorității de finanțare nerambursabilă 2.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. MS (2)Timp de două săptămâni, experții din cadrul ADR Centru au prezentat în cinci județe diferite care sunt criteriile, condițiile și cheltuielile care trebuie să fie realizate de microîntreprinderi pentru accesarea unui buget de 32,36 milioane euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea de firme de producție sau prestări servicii. Depunerea online a cererilor de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea microîntreprinderilor începe cu data de 27 iulie 2016.

 La Sibiu

După Alba Iulia, Târgu Mureș, Tușnad, și Brașov, la Sibiu s-a încheiat suita de seminarii de informare organizate de ADR Centru pentru microîntreprinderile din Regiunea Centru care doresc sa își dezvolte afacerile prin obținerea unei finanțări nerambursabile de maxim 200.000 euro, la care ei trebuie să aducă o contribuție financiară de minim 10%. Toate seminariile au demarat cu o prezentare a Programului Operațional Regional 2014-2020, a priorităților de finanțare lansate până în prezent și calendarul estimativ de lansare al celorlalte priorități. Principalele subiecte abordate în cadrul acestor seminarii au fost condițiile care trebuie să fie îndeplinite pentru a putea accesa fondurile nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor, cum se completează cererea în sistemul electronic MySMIS și cum se vor încărca documentele justificative, ce reguli și cheltuieli obligatorii sunt impuse pe identitate vizuală, dar si posibilitatea firmelor de a își căuta parteneri de afaceri în alte țări din Europa și nu numai.

Ghid de accesare 

Modul în care se interpretează prevederile Ghidului specific de finanțare pentru prioritatea 2.1 de dezvoltare a microîntreprinderilor, emis de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a fost prezentat și discutat de către cei prezenți la toate cele 5 sesiuni de informare. A fost accentuat pe parcursul  prezentărilor faptul că în cadrul acestui apel de proiecte, fiind un apel de tip competitiv, cei ce depun cereri de finanțare trebuie să ia în calcul că li se va cere o singură clarificare pe etapa de proces de evaluare, iar pentru erori de tipul lipsei unui document solicitat, cererile se resping automat și nu se mai pot redepune pe acest apel. De asemenea, în urma frecventelor întrebări referitoare la perioada de depunere a proiectelor, experții ADR Centru au precizat că, în conformitate cu precizările MDRAP, timp de două luni, respectiv până în 27.09.2016, acest apel nu se va suspenda, indiferent de gradul de acoperire al bugetului disponibil. Printre cele mai frecvente întrebări venite din partea celor ce au participat la seminarii s-a regăsit și modul în care se interpretează criteriile și punctajul din grila de evaluare tehnică și financiară, modul de interpretare a criteriilor referitoare la utilizarea surselor de energie regenerabilă, dar și interpretarea prevederilor legii 346/2004 în ceea ce priveşte legăturile dintre societăţile comerciale.

Ghidul specific și celelalte anexe pentru Prioritatea de Investiții 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” a POR 2014-2020 poate fi consultat pe pagina de internet gestionată de ADR Centru – www.regio-adrcentru.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*