Micii sibieni INTRĂ în universul de neînlocuit al cărților

Anul acesta, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorită în data de 15 februarie, Biblioteca ASTRA va fi prezentă în mijlocul comunității sibiene. Bibliotecarii astriști vor desfășura sesiuni de lectură în spațiile bibliotecii, la Compartimentul pentru Copii și Tineret, situat în sediul central, și în filialele din cartierele sibiene, precum și în școlile din municipiul și județul Sibiu.

Foto: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

„Universul cărților este de neînlocuit. De aceea trebuie să citim zilnic, să deschidem o carte și să descoperim o lume pe care nu o cunoaștem. Ne-am gândit ca, de Ziua Lecturii, să ne îndreptăm spre micii sibieni, să citim împreună cu ei. Și ne bucurăm că ni s-au alăturat prieteni care prețuiesc, ca și noi, cartea”, a declarat dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Echipa bibliotecarilor astriști care desfășoară activități de lectură în cadrul Bibliotecii ASTRA și în școlile din comunitatea sibiană este formată din: Alexandrina Aldea, Tania Caras, Ana Coca, Mihaela Dobrescu, Gabriela Dordea, Anamaria Enescu, Magdalena Iacob, Paula Mihalache, Simona Olar, Enikö Tăvală. Lecturile propuse aparțin literaturii pentru copii, scrise de autori români sau străini, și fac parte din colecțiile Bibliotecii ASTRA, instituție culturală care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

La invitația bibliotecii de a derula aceste acțiuni în comunitate, au decis să se alăture o serie de personalități din spațiul socio-cultural și profesional sibian, precum și reprezentanți ai administrației locale, județene și ai societății civile: Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, Mircea Crețu, prefectul Județului Sibiu, Alexandru Dumbravă, viceprimar al municipiului Sibiu,  Carmen Chiș, Şef Serviciu Cultură, Sport și Turism din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Monica Adriana Munteanu, Inspector Școlar Adjunct, Valer Simion Cosma, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Ciprian Ștefan, manager al CNM Astra, Ovidiu Baron, director adjunct al CNM Astra, Radu Vancu, scriitor și universitar sibian, Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu, Camelia Proca, director al Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Dan Nanu, director al Direcției Județene de Cultură Sibiu, Ana-Maria Micu, fondatoarea Asociației „Mâini Unite”, actorii Codruța Vasiu și Adrian Neașcu de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, actorul și regizorul Bogdan Sărătean, actorii Eliza Păuna și Claudiu Fălămaș de la Teatrul Gong Sibiu, actorul Lucian Dragotă, baschetbalistul Rareș Uță, component al echipei CSU Sibiu.

Acțiunile de promovare și încurajare a lecturii desfășurate de biblioteca publică sibiană cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii 2023 se organizează în data de 15 februarie, în colaborare cu unități școlare din Județul Sibiu și vizează elevii din învățământul primar și gimnazial, dar preșcolarii.

Între unitățile de învățământ partenere în acest demers de conștientizare a importanței lecturii în actul educațional se numără școli și grădinițe din municipiul Sibiu (Școala gimnazială „Ioan Slavici”, Școala gimnazială „Regina Maria”, Școala gimnazială „Regele Ferdinand”, Școala gimnazială „Radu Selejan”, Școala gimnazială nr.1, Școala gimnazială nr. 2, Școala gimnazială nr. 4, Școala gimnazială nr. 21, Școala gimnazială nr. 25, Școala Andreiană, Colegiul Național „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Constantin Noica”, Liceul de Artă, Grădinița nr. 18, Grădinița nr. 29, Grădinița „Căsuța din povești”, Grădinița „Elefănțelul curios”) și școli gimnaziale din câteva localități ale Județului Sibiu (Agârbiciu, Axente Sever, Apoldu de Sus, Biertan, Cisnădie, Roșia, Săliște).

Începând cu anul 2022, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de activități educaționale și proiecte culturale dedicate în special copiilor și tinerilor, prin intermediul unităților de învățământ, al instituțiilor culturale, bibliotecilor, editurilor, librăriilor sau al altor organizații. Cu acest prilej, pasionații de lectură îi pot inspira și pe alții să citească, oferindu-le cărți sau recomandări de lectură, susținând astfel formarea culturală pe tot parcursul vieții.

Ziua de 15 februarie marchează datele de naștere a două personalități care au avut un rol important în dezvoltarea culturii române și a educației: Titu Maiorescu (n. 1840), critic literar, eseist, pedagog, filosof, politician și scriitor român, fondator al societății literare „Junimea”, și Spiru Haret (n. 1851), reputat matematician, ministru al educației și membru titular al Academiei Române, recunoscut pentru organizarea și consolidarea sistemului modern de învățământ românesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura