200 de mici meșteșugari din 28 de județe ale țării, dar și din străinătate, vor participa, în perioada 20-23 iulie, la cea de-a XXVI-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”.
Foto: Muzeul ASTRA
Muzeul ASTRA găzduiește cea de a XXVI-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” în perioada 20 – 23 iulie 2023.
Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Ediţia din acest an reuneşte 200 de participanţi (elevi, profesori, promoteri culturali și artiști), din 28 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și București, dar şi din străinătate – Republica Bulgaria, Republica Moldova (trei grupuri din raioanele Răuțel, Dondușeni, Călărași) și Mexic.
,,Vizitatorii vor putea participa la workshop-uri demonstrative și interactive de apicultură, xilogravură, împâslit, confecționat podoabe din mărgele, cusut și împletit brățări, pictură pe pânză și cartonerie mexicană. Pe lângă workshop-ri vom avea parte de momente sportive, spectacole, momente folclorice și expoziții. Olimpiada este un eveniment intercativ. Duminică 23 iulie, ora 1700 se va desfășura festivitatea de închidere și premiere, moment în care măreția costumului nostru popular va fi etalată în toată splendoarea.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.
Elevii înscrişi în concurs se întrec în 37 de tehnici meșteșugărești, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, croșetat, tricotat, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, xilogravură, pirogravură, linogravură, prelucrare metal, gravură piatră, mobilier pictat, confecționat jucării tradiționale, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, modelat ceramică, olărit, decorat ceramică, confecționat măști, artă decorativă.