Mica Unire, reflectată în Telegraful Român. Puteți accesa online publicația bilunară de la 1859

Cu ocazia celebrării Unirii Principatelor Române Biblioteca ASTRA vă invită să accesați unul dintre numerele publicației „Telegraful Român” din anul 1859 gazetă bilunară tipărită la acel moment cu caractere chirilice, unde veți găsi informații referitoare la Unirea de la 1859.

foto: Biblioteca ASTRA Sibiu

Biblioteca ASTRA Sibiu deține o colecție impresionantă de periodice, în paginile multora dintre acestea regăsindu-se informații referitoare la Unirea de la 1859. Numeroase exemplare din această colecție se află în Depozitul Digital al bibliotecii, iar cu prilejul celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, sunteți invitați să accesați unul dintre numerele publicației „Telegraful Român” din anul 1859, gazetă bilunară tipărită la acel moment cu caractere chirilice. Pentru cei interesați, este bine de știut că întreaga colecție a Telegrafului Român este digitalizată și pusă la dispoziția publicului gratuit în Depozitul Digital al Bibliotecii ASTRA.

„Unirea Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă un moment esențial din istoria modernă a românilor, act de mare semnificație, care marchează procesul de formare a statului român unitar. În această zi, în anul 1859, Mihail Kogălniceanu, recunoscut om politic al vremii și suținător unionist, a enunțat hotărârea istorică prin care Moldova și Țara Românească se uneau sub conducerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza.
Voința națională și idealul comun al românilor de a pune bazele unui stat național modern solid, constituit pe principii europene, a dus, astfel, la înlăturarea diviziunilor teritoriale, la consolidarea identității naționale, la progresul economic, politic și social, marcând începutul unei lungi perioade de schimbări fundamentale în istoria românilor.
În fiecare an, cu acest prilej, ne readucem aminte de rolul covârșitor pe care l-au avut idealurile unității naționale de la 1859 la baza formării statului român. România contemporană, promotoare a principiilor democrației și solidarității naționale celebrează memoria acestui important eveniment istoric și onorează valorile care ne definesc în calitate de națiune europeană”, transmit reprezentanții Bibliotecii ASTRA Sibiu.

 

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura