Meșteri renumiți, tehnici de olărit, ardere a ceramicii, dulgherie, tâmplărie, croitorie și altele, la ASTRA

Proiectul cultural „Animă ASTRA!” reunește, în perioada 23 – 27 octombrie, între orele 11.00 și 16.00, șapte tipuri de ateliere meșteșugărești organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Printre atelierele organizate aici regăsim pe cele de: olărit, ardere ceramică, confecționat unelte agricole folosite în grădină, confecționat mobilier pentru păstrarea hranei, dulgherie și tâmplărie, croitorie/croșetat/confecționat obiecte din pâslă și animații culturale (învățătorul, primarul și chiaburul).

FOTO: Muzeul ASTRA

Membrii Asociației Culturale Omnis Barbaria își propun să reconstituie un atelier meșteșugăresc de modelare a ceramicii cu mână, în tehnica arhaică a sulurilor de lut. De asemenea, vor realiza și procesul tehnologic de ardere a vaselor de lut, într-o instalație construită dupa modelul cuptoarelor antice.

Începutul civilizației coincide și cu începutul folosirii materiei prime lemnoase în diferite domenii.

 

Materie primă organică, lemnul, are o naturalețe și frumusețe aparte datorită texturii, culorii și a esenței sale. Tâmplari, dulgheri, dogari, sculptori… s-au folosit de această materie organică pentru realizarea pieselor de mobilier de toate tipurile și formele (scaune, mese, colțare, dulapuri,…), obiecte mari și mici folosite în bucătăria urbană și rurală (linguri, boluri, coveți, cârpătoare,…), instrumentar folosit în grădină (răsadnițe, cozi pentru unelte, ghivece,…) și instrumentar pentru păstrarea hranei (butoaie, ciubere, putini, donițe,..).

Meșteri dulgheri, tămplari și dogari vor veni la muzeu pentru a realiza obiecte din lemn, replici ale partimoniului material, care au aparținut etniilor din România și care se găsesc în spațiile de păstrare și conservare ale Muzeului ASTRA.

Meserie cu tradiție, croitoria, este un domeniu în care specialistul își arată creativitatea și precizia totodată. Fie croiești din material sau piele, croșetezi sau împâslești este tot o artă a esteticii. Încă din antichitate veșmintele erau confecționate și brodate cu multă trudă și creativitate. Fiecare piesă vestimentară era unică prin cusăturile decorative și simbolistica acestora: motive florale, geometrice și zoomorfe. Meșter Rodica Ispas, mentor al micilor meșteșugari din Sibiu, ne va arăta arta croitului și a croșetatului așa cum a învățat-o și dumneaiei, copil fiind.

Astfel, vizitatorii, participând activ la ateliere vor putea descoperi povestea obiectelor create de meșteri, familiarizându-se și cu practicile tradiționale.

Programul „Animă ASTRA” va continua să prezinte personaje din lumea satului din perioada interbelică și postbelică: învățătorul, primarul și chiaburul. Învățătorul vă va aștepta, ca de obicei, la școala din Ticera.

De asemenea, primarul va interacționa cu publicul, vorbind despre organizarea administrativ-teritorială a țării și a satelor din secolul XX. O animație inedită va fi și chiaburul, ilustrând perioada de tristă amintire a anilor 1948-1953.

Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil.

REPERE

În perioada 23-27 octombrie 2023 se desfășoară următoarele ateliere:

– olăritul și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică în zona Sectorului de Prelucrare a Metalelor (în proximitatea Etno-Tehno Parc), 23 – 26 octombrie, interval orar 11.00 – 16.00.

– ateliere de ardere a ceramicii care vor ilustra metode de ardere într-un cuptor tradițional în zona Sectorului de Prelucrare a Metalelor (în proximitatea Etno-Tehno Parc), 24 octombrie, interval orar 11.00 – 16.00.

– ateliere de croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă la gospodăria din Lisa ( jud. Brașov), 24 octombrie, interval orar 13.00 – 16.00.

– ateliere de dulgherie și tâmplărie la gospodăria Călinești – Berbești (jud. Maramureș), 23 – 27 octombrie, interval orar 11.00 – 16.00.

– confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană în Crângul din Apuseni, 23 – 26 octombrie, interval orar 11.00 – 16.00.

– confecționarea mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei, Crângul din Apuseni, 23 – 26 ocombrie, interval orar 11.00 – 16.00 .

– animații/scenarii culturale care ilustrează personaje importante din lumea rurală în perioada secolelor XIX -XX, învățătorul, primarul și chiaburul, 23 – 27 octombrie după cum urmează:

Învățătorul: Marți 24 octombrie și vineri 27 octombrie, Școala din Ticera, orele 9-12.

Primarul: Luni 23 octombrie, miercuri 25 octombrie, joi 26 octombrie, Școala din Ticera, orele 10-13.

Chiaburul: Marți 24 octombrie, miercuri 25 octombrie, vineri 27 octombrie, Gospodăria din Găleșoaia orele, 14-15.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura