Instanța sibiană a decis că publicația Mesagerul de Sibiu și jurnalistul Ovidiu Scutelnicu nu i-au produs niciun fel de prejudicii de imagine fostului ministru al Economiei, Ion Ariton. Astfel, după șapte luni de proces, judecătorii au respins cererea prin care actualul senator de Sibiu solicita jurnaliștilor suma de 100.000 de lei, cu titlu de despagubiri pentru că i-ar fi denigrat grav onorarea și reputația.
Nemulțumirea lui Ion Ariton a vizat un articol publicat de săptamânalul nostru în data de 7 noiembrie 2011, pe vremea când era încă ministru al Economiei. Atunci, Mesagerul de Sibiu a scris că „oierii benzinari au pentru ce să-i fie recunoscători ministrului Ion Ariton. Instalat la frâiele economiei, în capitală, acesta face un lobby impecabil pentru economia lanțului de benzinării Euroil, controlat de Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară. În urmă cu o săptămână, Ariton a declarat la Sibiu că gigantul rus Gazprom intenționează să deschidă 150 de benzinării în România. Cronologic, evenimentele s-au desfășurat cam așa: la începutul lunii, Ariton a efectuat o fructuoasă vizită de lucru la Gazprom. Imediat, gigantul rus a anunțat că va cumpăra benzinăriile Euroil. Concluzia logică este că ministrul a acționat prompt pentru economia celor de la Euroil. Relația de prietenie dintre Ion Ariton și benzinarii din Sibiu este notorie. La fel de cunoscute sunt și relațiile acestora de afaceri,
vechi de cel puțin un deceniu, de pe vremea când actualul ministru era director la Petrom Sibiu”.
Ion Ariton a considerat că afirmațiile noastre sunt „false, tendențioase și lipsite de o minimă documentare jurnalistică”. De asemenea, fostul ministru
a apreciat că „singurul scop al articolului de presă a fost prejudicierea, cu inteție, a onoarei, reputației sale”, motiv pentru care a dat în judecată autorul textului, jurnalistul Ovidiu Scutelnicu, precum și publicația Mesagerul de Sibiu, solicitându-le suma de 100.000 de lei, cu titlu de despăgubire.
Procesul a ajuns la final, iar instanța de judecată a respins cererea fostului ministru Ion Ariton, considerând ca articol de presă publicat de către noi a fost scris în mod corect și nu i-a produs prejudicii de imagine.
Avocatul Mădălina Scutelnicu, apărătorul jurnalistului și al publicației Mesagerul de Sibiu, afirmă că hotarârea instanței este cât se poate de justă.
„Am reușit să dovedim că acest articol de presă se încadrează în limitele libertății de exprimare garantate de Constituție și de CEDO. Este, de fapt, o victorie a jurnaliștilor în fața oamenilor politici, și demonstrează că presa are, încă, rolul de câine de pază al societății și este a patra putere în stat. Ceea ce trebuie să înțeleagă toți cei despre care scrie mass-media este că acțiunea de publicare a unui articol de ziar, constituie prin ea însăși o faptă licită, permisă de lege și protejată. Jurnaliștii au libertatea de a scrie idei care deranjează sau ofensează, pot recurge la exagerări și interpretări personale și subiective, având dreptul de a fi critici. Acestea sunt cerințele pluralismului, fără de care nu are cum să existe o societate democratică”, a declarat avocatul Mădălina Scutelnicu.