Merite recunoscute

Elevii Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” au fost recompensați pentru performanța obținută în cadrul programului european ”Built with Bits”. Special pentru ei Biblioteca Universității a lansat o publicație editată de Mesagerul de Sibiu. Elevii au primit și vouchere pentru achiziție de cărți, susținute financiar de către Mitropolia Sibiu,  diplome de apreciere din partea Bibliotecii ULBS și certificate de absolvire a cursurilor de proiectare în Mozilla Hubs.

Marți a avut loc evenimentul de lansare al proiectului ”Built with Bits”, derulat de Biblioteca Unicersității ”Lucian Blaga” din Sibiu, împreună cu elevii clasei a XI-a I, profil matematică – informatică, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În cadrul evenimentului au luat cuvântul  directorul Bibliotecii ULBS, Valer Simion Cosma, prof. Monica Oancea, de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, coordonatoarea echipei elevilor clasei a XI-a I și Camelia Volosciuc, în numele echipei de la Biblioteca ULBS.

Cu această ocazie, echipa elevilor a făcut o demonstrație practică despre cum funcționează aplicația ”Reconfigurarea spațiului Bibliotecii ULBS în acord cu valorile Noului Bauhaus European”, urmărind principile de incluziune, estetică și sustenabilitate. Proiectul a fost conceput să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități, oferindu-le o variantă virtuală de explorare a spațiului bibliotecii.

Recompense

Munca elevilor de la ”Gheorghe Lazăr a fost recompensată. Tinerii au primit vouchere pentru achiziție de cărți, susținute financiar de către Mitropolia Sibiu,  diplome de apreciere din partea Bibliotecii ULBS, certificate de absolvire a cursurilor de proiectare în Mozilla Hubs oferite din partea Fundației Europene și un număr special al unei publicaii editată de Mesagerului de Sibiu, dedicat lor și performanțelor din proiect.

Dealtfel, proiectul a fost recompensat și de Fundația Europeana cu mențiunea Best CHI collaboration project – cea mai bună colaborare în promovarea moștenirii culturale, la ceremonia de premiere din 7 februarie 2023.

Aplicația bibliotecii a fost selectată în programul Built with Bits. Designing virtual spaces for the future, un program de mentorat de opt săptămâni care combină experiențele de învățare colaborativă și tehnologiile digitale cu valorile de accesibilitate, incluziune și sustenabilitate care se află în centrul mișcării Noul Bauhaus European  promovat de Comisia Europeană.

Proiect inedit

Reconfigurarea spațiului Bibliotecii  Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în concordanță cu valorile NEB este un proiect inițiat din dorința de a promova spațiul bibliotecii ca spațiu virtual de explorare pentru persoanele cu dizabilități, dar în același timp, ca spațiu convivial, unde tinerii se pot întâlni, discuta, crea legături.

„De la început, am intenționat să punem biblioteca în centrul schimbărilor în acțiune și percepție, așa că pașii pe care i-am făcut au fost corelați cu ceea ce ne doream să realizăm. În primul rând, am documentat necesitatea amenajării unui spațiu educațional și de comunicare socială incluziv. Apoi, am încercat să luăm legătura cu profesori din învățământul preuniversitar sibian pentru a prezenta această idee elevilor.

Din fericire, doamna profesor Monica Oancea a fost cu adevărat încântată și le-a transmis elevilor ei acest sentiment. Ultimul pas a inclus discuțiile concrete, înțelegerea de către toți a ceea ce ne propuneam să facem, acumularea de idei și transferarea lor în spațiul virtual”, a declarat Camelia Volosciuc, Biblioteca ULBS.

Echipa

Echipa bibliotecii a fost coordonată de Camelia Volosciuc  și compusă din Elena Mărginean, Riana Bucșă, Cristina Pârvu, Ioan Vișa, iar echipa elevilor  a fost compusă din: Matei-Ioan Marin, Pavel Buta, Beatrice-Corina Cristea, Diana Ștefania Ghișoiu, Vlad-Casian Hămbășan, Luca Manea, Tudor Călin Morariu, Tudor Oprean, Tudor Terian-Dan, Denisa-Gabriela Tucă, îndrumați de doamna profesor Monica Oancea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura