Persoanele care doresc să renunțe la fumat pot beneficia de medicație antifumat gratuită, oferită de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Foto: Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Medicii pneumologi vin în sprijinul pacienților cu sfaturi antifumat și medicație în limita donațiilor obținute în cadrul campaniei antifumat „Luna Mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor”. De altfel, în cadrul campaniei antifumat, zeci de persoane au optat să renunțe la consumul de tutun, cu ajutorul soluțiilor pentru renunțarea la fumat de care au beneficiat gratuit.
În prezent, spitalul încă poate oferi medicație antifumat pentru un număr de aproximativ 100 de persoane care doresc să renunțe la fumat. Astfel, cetățenii care vor să beneficieze de tratamentul gratuit se pot înscrie zilnic, de luni – până vineri, între orele 9.00 – 16.00, la tel. 0742 924295, până la epuizarea stocului disponibil.
„Este bine să apelăm la un ajutor specializat atunci când dorim să ne lăsăm de fumat. Sigur că putem face asta și singuri, dar întotdeauna este bine să stăm de vorbă cu cineva care să ne explice, să ne răspundă la întrebări. Produsele gen medicamente nu sunt indicate celor sub 18 ani și nici celor peste 65 de ani. Plasturii, guma de mestecat, spray-ul pot fi folosite în general la orice vârstă, cu precauțiunile de rigoare. Cei care sunt alergici, vor avea grijă la plasturi – să nu le cauzeze iritații. Deci în funcție de diverse criterii, care nu țin neapărat de vârstă, se pot alege cele mai potrivite metode”, spune dr. Danciu Lavinia, medic pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu derulează în permanență campanii de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea pacienților care se adresează spitalului nostru suferă de afecțiuni cauzate de consumul de tutun.
„Tocmai pentru a preveni agravarea stării de sănătate a persoanelor care fumează și a reuși să îi ajutăm înainte ca acest obicei să le provoace boli, ne-am străduit să obținem de la diverse companii inclusiv donații și sponsorizări pentru a le oferi persoanelor care doresc să renunțe la fumat inclusiv tratament de suport. Este vorba fie despre medicamente, fie despre plasturi cu nicotină, ambele fiind foarte utile pentru ca fumătorii să ajungă să nu mai fie dependenți de țigări. Desigur, soluția antifumat potrivită se ia în urma unei evaluări făcute de către medicul pneumolog, care analizează dacă există contraindicații sau nu, precum și concentrația potrivită pentru fiecare persoană în parte”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Medicii atrag atenția că fumatul este un factor de risc determinant pentru apariția bolilor respiratorii.
„Efectele negative ale fumatului asupra sănătății sunt diverse. Ele încep de la nivelul gurii, continuă la nivelul faringelui, laringelui, traheei, bronhiilor. Determină o inflamație și o iritație continuă a acestora, în timp ducând la microleziuni ale căilor respiratorii și ale alveolelor. Prin aceste microleziuni normal că pot pătrunde mult mai ușor microbii și determina mult mai ușor îmbolnăviri la nivelul plămânilor. De asemenea, datorită acestor leziuni se produc inflamații permanente, se produce îngustarea căilor respiratorii, cu scăderea capacității de respirație a plămânilor, iar după ani de iritație poate apărea și cancerul pulmonar”, susține dr. Lavinia Danciu.
Anul acesta, în cadrul celei de-a șasea ediții a campaniei antifumat, derulată în scopul conștientizării efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor, inițiată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, aproape 1000 de elevi din liceele și școlile sibiene au fost consiliați atât antifumat, cât și antidrog, grație unui parteneriat încheiat între spital și Centrul Antidrog Sibiu. Alți 500 de cetățeni au avut posibilitatea să își măsoare gradul de funcționare al plămânilor prin intermediul spirometriilor gratuite, care au fost efectuate pe parcursul lunii mai în 3 locații publice: Aeroportul Sibiu, Promenada Mall și Shopping City Sibiu. De asemenea, peste 500 de persoane, majoritatea sportive, au participat în cadrul campaniei antifumat la Marșul Sănătății Plămânilor: „Mere contra țigări”, organizat în centrul Sibiului, împreună cu Asociația Crucea Roșie Sibiu, fiind distribuite aproximativ 100 de kg de mere în schimbul țigărilor colectate de la fumători.