Medicul specialist pneumolog Ștefania Bădescu de la Spitalul Militar de Urgență Sibiu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.
Foto: Facebook Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu
Medicul afirmă că în prezent boala atât de temută poate fi prevenită și vindecată.
„În stabilirea diagnosticului de tuberculoză, un rol important îl au informațiile obținute în cadrul anamnezei. Uneori însă semnele și simptomele caracteristice bolii pot fi absente sau mult atenuate iar pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare investigații suplimentare. Cele mai comune dintre acestea sunt radiografia pulmonară, tomografia computerizată, examenul de spută și cultura bacteriană. Diagnosticarea tuberculozei latente se face prin testul cutanat la tuberculină (TCT) și analize de sânge.
Ulterior, toți contacții și mai ales copiii, respectiv cei care au petrecut minim 4-6 ore cumulate în ultimele 6 luni înainte de identificarea pacientului cu tuberculoză, se investighează clinic, radiologic și bacteriologic.
Ca metodă de prevenție a tuberculozei, vaccinul antituberculoză se administrează nou-născuților. Imunitatea asigurată depinde de la persoană la persoană, în funcție de anticorpii dezvoltați după vaccinare” a transmis medicul Ștefania Bădescu.