Medalii pentru elevii sibieni la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică

Tinerii astronomi sibieni au obținut medalii, menţiuni şi calificarea în lotul României la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică.

Olimpiada s-a desfășurat în perioada 2-5 februarie, la Gura Humorului, și s-a bucurat de participarea a 138 de elevi: 91 elevi la secţiunea seniori (16-19 ani) şi 47 elevi, la secţiunea juniori (până la 16 ani).

Raul Drăgoiu

Lotul judeţului Sibiu a fost compus din trei elevi de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu: Raul Ioan Drăgoiu (clasa a XII-a), Celina Maria Falotă (clasa a X-a), Rareş Răhăian (clasa a VIII-a), un elev de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu: Rareş Cotenescu (clasa a IX-a) şi o elevă de la Şcoala Gimnazială nr. 8 Sibiu: Maria-Roxana Băcilă (clasa a VII-a) (pregătită de profesorul Ioan Sorin Băcilă, de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”).

Elevii sibieni au obţinut următoarele rezultate:

– Drăgoiu Raul Ioan: medalie de aur, menţiune acordată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi calificare în lotul lărgit al României (seniori),

– Falotă Celina Maria: medalie de bronz (seniori),

– Răhăian Rareş: medalie de bronz şi calificare în lotul lărgit al României (juniori),

– Băcilă Maria-Roxana: menţiune de onoare (juniori).

Tot la Gura Humorului, în perioada 5-9 februarie, s-a desfăşurat selecţia lotului restrâns al României.

„În urma probelor de departajare, elevul Drăgoiu Raul Ioan de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu, s-a clasat al doilea, devenind unul dintre cei cinci elevi români care vor participa în luna octombrie a acestui an, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, care se va desfăşura în China. Felicitări şi mult succes în viitor!”, transmite inspectorul școlar general Claudia Mery Sîmtion.

Raul Drăgoiu a luat o medalie și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din India în luna decembrie 2016. În 2017, el a participat și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China. 

Structura concursului a presupus parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observațională și o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori și 10 juniori) din care vor fi selectați reprezentanții României la concursurile internaționale de profil. Etapa națională a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale (MEN), al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și al Societății Științifice Cygnus din Suceava.

„Felicit toți concurenții și premianții care s-au remarcat în cadrul acestei olimpiade. De asemenea, felicit și organizatorii, ale căror eforturi au făcut posibilă o nouă pagină în istoria acestui prestigios concurs. Chiar dacă este relativ nou apărut în calendarul olimpiadelor naționale, performanțele elevilor și dăruirea celor care se implică în organizarea sa îl plasează în rândul celor mai importante concursuri din țară”, a declarat ministrul Educației Naționale, Valentin Popa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura