Andra Andriuc a reprezentat Sibiul si Romania la cea de-a treia ediție a finalei European Young Chef Award care a avut loc în Galway, Irlanda în perioada 24-26 noiembrie.
Andra a câștigat semifinala care a avut loc în luna august a acestui an în Sibiu și a avut oportunitatea și bucuria de a reprezenta regiunea Sibiu în finala acestei competiții europene.
Duminică, 25 noiembrie cei 10 bucătari finaliști din România, Finlanda, Spania, Irlanda, Grecia, Italia, Portugalia, Danemarca, Slovenia și Olanda s-au întrecut în prepararea felurilor tradiționale de mâncare, sibianca gătind saramură de păstrăv ca în Transilvania.
Luni, 26 noiembrie, a venit rândul competiției preparatelor reinterpretate. Sub îndrumarea mentorului ei, chef Iulia Drăguț, Andra a gătit aceeași saramură, cu un aspect proaspăt, vesel și apetisant, dar păstrând gustul preparatului tradițional. Ardeii roșii și dulci gata de copt, păstrăvul proaspăt care aduce aminte de râurile reci de munte din regiunea Sibiu, dar și mălaiul pentru mămăliga sățioasă și pătrunjelul proaspăt au fost aduse chiar de acasă pentru a păstra gustul bunătăților de la Sibiu.
“Am dorit ca preparatul pe care am ales să îl pregătesc pentru concurs să reprezinte cât mai bine regiunea Sibiu. Mi-am dorit un preparat care sa aibă prospețime și să aduc această prospețime a păstrăvului în combinație cu alte ingrediente atât de dragi nouă, românilor cum ar fi roșiile, ardeii copți și mămăliga. Cred că am reușit să fac un preparat echilibrat, atât din punct de vedere al caloriilor, cât si ca dimensiune a porției”, a declarat chef Andra Andriuc după încheierea competiției și anunțarea rezultatelor.
Chef Andra Andriuc a obținut locul II în această competiție, pe primul loc situându-se bucătarul din Danemarca, iar pe cel de-al treilea chef-ul din Grecia. Decizia a fost luată de un juriu condus de președintele Institutul pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, Diane Dodd, experți din Riga (Letonia), Insulele Baleare (Spania) și Scoția, precum și câștigătorul ediției de anul trecut.