Bătălia pentru „Cabinetul 2“
Noua majoritate începe să-şi impună voinţa în Consiliul Judeţean Sibiu. Avocatul Constantin Șovăială este noul vicepreședinte, după ce social-democratul Ioan Banciu a fost destituit, la inițiativa PNL şi FDGR. „Eu cred că nu merită Banciu aşa ceva. Vom trece de la colaborare, probabil, la confruntare“, a avertizat preşedintele Ioan Cindrea, care va trebui să lucreze cu doi secunzi liberali. Deşi procedura de desemnare a noului vicepreşedinte impunea vot secret, iar candidatul era oricum unul singur, liderul grupului liberal a verificat discret opţiunea fiecărui reprezentant al noii majorităţi. „Am văzut cum unii dintre colegi au fost nevoiţi să-şi arate buletinul de vot!“, confirmă independenta Ana Ancuța Floroiu.
Avocatul Constantin Șovăială este noul vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.
În cadrul ședinței ordinare de ieri, aleşii l-au desemnat pe Şovăială prin vot secret, cu 18 voturi pentru și 12 împotrivă. Prin urmare, preşedintele social-democrat Ioan Cindrea va trebui să lucreze cu doi vicepreşedinţi liberali. Constantin Șovăială ocupă pentru a doua oară funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, după mandatul din legislatura 2008-2012. „Îl apreciez ca om, dar competenţele profesionale impuneau o analiză mai atentă“, a comentat Cindrea.
Avertismentul lui Cindrea
După intonarea imnului de stat şi a rugăciunii „Tatăl nostru“, s-au ascuţit cuţitele. Cindrea a încercat să retragă de pe ordinea de zi proiectele de hotărâre privind demiterea lui Ioan Banciu şi alegerea unui nou vicepreşedinte, apoi i-a avertizat pe cei 19 consilieri ai PNL şi FDGR, care au negociat pentru impunerea lui Şovăială, că, deşi iniţiativa lor este legală, vor trebui să-şi asume consecinţele votului. El le-a reproşat celor de la Forumul German că, în mai puţin de două săptămâni, şi-au schimbat atitudinea cu privire la formarea majorităţii. „Eu cred că nu merită Banciu aşa ceva. Nu ştiu ce s-a schimbat din 15 ianuarie până acum. Pierdem o şansă unică să fim un model în România. Vom trece de la colaborare, probabil, la confruntare“, a subliniat Cindrea. Însă mesajul său nu a avut ecou în rândurile noii majorităţi.
Banciu a căzut pe votul FDGR – PNL
Fostul vicepreședinte, Ioan Banciu, a fost destituit ca urmare a unui proiect de hotărâre inițiat de Forumul German și de liberali şi care a trecut cu 18 voturi favorabile, 12 împotrivă și unul. Banciu a plecat imediat după ce rezultatul a fost oficializat de comisia de validare, condusă tocmai de Constantin Șovăială. „Nu este prima lovitură pe care o primeşte Banciu. A primit-o şi în Consiliul Local, în toamna anului 2006, tot dintr-o decizie politică, care a afectat administraţia“, a amintit Cindrea de momentul în care colegul său de partid a părăsit fotoliul de viceprimar al Sibiului.
Secret, dar la vedere
Liderul grupului liberal, Daniela Câmpean, a insistat că schimbarea la vârful Consiliului nu are legătură cu persoana lui Banciu, ci este o măsură pe care liberalii o doresc „pentru o transparenţă decizională“. „Niciodată n-am contestat competenţa tehnică a d-lui Banciu, dar cred că funcţia de vicepreşedinte e o funcţie politică“, a conchis Câmpean. În aceeaşi notă a vorbit şi, Martin Bottesch, liderul grupului FDGR, care a argumentat că, după dispariţia USL, Forumul a găsit de cuviinţă să restabilească echilibrul, care „nu înseamnă doar un număr, ci stă şi în funcţii“. Deşi procedura impunea vot secret, Câmpean a verificat discret opţiunea fiecărui reprezentant al noii majorităţi, inclusiv buletinul de vot al lui Şovăială.
Ana Ancuța FLOROIU | consilier judeţean independent
„Am văzut cum unii dintre colegi au fost nevoiţi să-şi arate buletinul de vot.“
Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro