Măsuri luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru perioada de caniculă (CP)

În cadrul Ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc astăzi, 21 iulie, a fost adoptată Hotărârea nr. 4 din 21.07.2023, privind măsurile generale de prevenire a apariţiei unor situaţii de urgenţă precum şi pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare.

Foto: Arhivă

Conform hotărârii, au fost adoptate următoarele măsuri:

–        stabilirea capacității rezervelor resurselor de apă în scopul folosirii judicioase a resursei la dispoziţie potrivit următoarei priorități: alimentarea cu apă pentru populaţie, sectorul industrial și agricultură;

–        identificarea surselor suplimentare de apă în vederea asigurării captării din alte surse de suprafață sau subterane;

–        stabilirea şi asigurarea necesarului de efective şi tehnică pentru transportul apei potabile şi menajere în localitățile grav afectate de secetă cu respectarea normelor specifice care vizează transportul şi depozitarea (cazane inox, aviz sanitar, etc).

–        intensificarea acţiunilor cu caracter preventiv şi a celor de intervenţie a S.V.S.U.;

–        informarea preventivă a populaţiei cu privire la interdicția utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată, respectiv deșeuri menajere;

–        stabilirea resurselor umane şi materiale care vor fi folosite pentru stingerea incendiilor la fondul forestier şi la culturile agricole;

–        instruirea şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă cu privire la modul de îndeplinire a obligaţiilor legale care le revin.

–        diseminarea către populație a măsurilor specifice pentru combaterea efectelor cauzate de creșterile de temperatură;

–        evaluarea situației operative la nivelul unităților administrativ teritoriale și acționarea pentru îndeplinirea măsurilor prevăzute în anexă la prezenta hotărâre;

–        în contextul producerii unor situații de urgență la nivel local, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, se va convoca în ședință extraordinară comitetul local pentru situații de urgență cu scopul de a analiza situația și de a veni în sprijinul populației, iar orice situație care pune în pericol viața și sănătatea populației va fi anunțată de urgență prin sistemul unic 112.

La nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice din județul Sibiu

– adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;

– amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţie, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;

– asigurarea necesarului de apă potabilă pentru populația localității și pentru animale, identificarea surselor de apă potabilă, întreținerea acestora, transportul apei potabile din alte localități, în vederea asigurării populației cu apă potabilă, dacă este cazul;

– informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare precum şi interdicţia utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată;

– monitorizarea zonelor forestiere şi în special a celor frecventate de turişti de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;

– desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;

– identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;

– asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.

La nivelul populaţiei

– evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);

– evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;

– asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe, fructe, legume sau iaurturi;

– adaptarea vestimentaţiei prin purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– evitarea consumului de alimente cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală, precum şi a băuturilor alcoolice şi a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu va desfășura activități de verificare a respectării condițiilor legale privind legislația muncii în ceea ce privește persoanele care lucrează în exterior și sunt expuse radiațiilor solare, astfel încât aceste categorii de salariați să fie protejați în această perioadă.

Textul complet al hotărârii poate fi consultat pe pagina web a Instituției Prefectului județul Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*