Măsuri în cazul încercării de vot multiplu

Biroul Electoral Central (BEC) a emis, miercuri, o hotărâre referitoare la măsurile care vor fi luate în cazul în care o persoană este depistată că încearcă să-și exercite votul la alegeri de mai multe ori.

votarePotrivit unei hotărâri a BEC, în situația în care, după introducerea codului numeric personal al unui alegător în aplicația Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), acesta semnalează faptul că persoana care s-a prezentat la vot și-a mai exercitat dreptul la același scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare va aduce la cunoștință alegătorului că sistemul a semnalat că și-a mai exercitat o dată dreptul de vot la aceste alegeri și că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 378 alin. 1 lit. b din Codul penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Obligația președintelui secției de votare

„În cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-și exercita dreptul de vot, președintele biroului electoral al secției respective va apela serviciul 112 și va solicita să i se facă legătura cu secția de votare cu numărul și din județul arătate în mesaj. El va solicita președintelui biroului electoral al secției de votare cu care i s-a făcut legătura să îi confirme dacă alegătorul a semnat în lista electorală permanentă, complementară sau suplimentară, după caz“, se arată în hotărârea BEC.

În situația în care președintele biroului electoral al secției de votare apelate infirmă existența unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, se va permite exercitarea dreptului de vot, dacă confirmă existența unei semnături în lista electorală i se va permite să voteze după ce va completa și semna împreună cu președintele biroului electoral al secției și operatorul de calculator din secție un proces verbal.

Informări privind prezenţa la vot pe 5 iunie

BEC a stabilit programul de monitorizare şi de informare a opiniei publice asupra prezenţei la vot la alegerile locale din 5 iunie, orele la care informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii fiind 10,30, 13,30, 16,30, 19,30 şi 21,30. Potrivit unei hotărâri adoptate de BEC, orele la care informaţiile sintetice privind prezenţa la urne vor fi disponibile şi date publicităţii de către BEC, birourile electorale de circumscripţie judeţeană şi Biroul electoral de circumscripţie al municipiului Bucureşti sunt 10,30 13,30, 16,30, 19,30 şi 21,30, iar orele de referinţă sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00. Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin intermediul SIMPV, se arată în hotărârea BEC. Prelucrarea şi publicarea datelor privind prezenţa la vot se realizează numai de către reprezentanţii STS, precum şi de personalul tehnic auxiliar al BEC, desemnat în acest scop.În ziua votării, informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a BEC, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care figurează în sistemul informatic că s-au prezentat la urne.De asemenea, BEC, birourile electorale de circumscripţie judeţeană, Biroul electoral de circumscripţie al municipiului Bucureşti şi birourile electorale de circumscripţie de sector vor furniza zilnic rezultate parţiale, începând cu ora 10,00, din data de 6 iunie, până la stabilirea rezultatelor finale.Ora la care informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii sunt – 10,00, 12,00, 17,00, 20,00, iar ora de referinţă este 8,00, 10,00, 15,00, 18,00.Mesagerul de Sibiu va urmări derularea procesului electoral în județul Sibiu și își va informa cititorii în timp real, în ediția electronică și pe Facebook. Duminică, 5 iunie, fiți cu ochii pe www.mesageruldesibiu.ro!

.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura