În şedinţa de Guvern de vineri ar urma să fie aprobat un proiect de Ordonanţă prin care salariile bugetarilor vor fi îngheţate de anul viitor.
Sporurile, indemnizațiile și primele de care beneficiază bugetarii se vor menține în 2019 „cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018”, se arată într-un proiect de OUG care ar urma să fie aprobat în curând de Guvern, potrivit Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Proiectul de act normativ prevede mai multe măsuri pentru reducerea unor cheltuieli bugetare în 2019. O altă măsură este suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante. Valoarea punctului de pensie se va menține până în septembrie, când va crește de la 1.100 lei la 1.265 lei, lucru anunțat în toamnă de Lia Olguța Vasilescu.
Neadoptarea acestor măsuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice, se arată în motivarea actului normativ. în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut, se mai precizează în document. În luna octombrie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spunea că este o variantă de lucru înghețarea salariilor din 2019, fiind trimis la Bruxelles un document în acest sens.
Nu doar salariile îngheață, ci și pensiile
Proiectul de OUG mai spune că, prin derogare de la legea pensiilor în vigoare, și punctul de pensie rămâne înghețat la 1 ianuarie 2019, urmând să crească la 1 septembrie până la valoarea de 1.265 lei.
Aceeași situație în cazul pensiei minime: indemnizația socială pentru pensionari nu se modifică de la valoarea de 640 lei până în septembrie.
Sunt blocate și angajările în sectorul public
Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.
Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
Fără prime, indemnizații de hrană și tichete de vacanță
În anul 2019, instituţiile şi autorităţile publice „nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, și nici premii şi indemnizaţia de hrană și indemnizația de vacanță reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în proiectul de OUG care ar putea fi adoptat în această săptămână.
Prevederi din proiect
Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei.
Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul Administraţiei Penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.
Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.
În anul 2019, instituţiilor şi autorităţilor publice li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale.
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I – IV din învăţământul de stat şi confesional.