Mașinăria de vot

Doar 75 de proiecte au inițiat consilierii locali în perioada 2016-2018, din totalul celor peste 1.200 de hotărâri adoptate de Consiliul Local Sibiu.

Cel mai activ consilier, din punct de vedere cantitativ, este pensionarul Ioan Stroie, cu 13 proiecte

Consilierii locali beneficiază de o indemnizație lunară în cuantum de 10 procente din indemnizația lunară a primarului stabilită prin Legea 153/2017, de la 1 ianuarie 2019 aceasta fiind de 10.951 lei net. În schimbul acestei retribuții, aleșii participă la ședințele comisiilor de specialitate și la ședința ordinară care are loc în plen, de regulă în ultima zi de joi a fiecărei luni. Ocazional, ei sunt convocați în ședințe extraordinare. Și, desigur, au posibilitatea de a iniția proiecte de hotărâri. Dar nu și obligația. Așa că unii dintre ei nu au avut încă nici o propunere legislativă.

Viceprimarii – doar 15 proiecte

În urma alegerilor locale din iunie 2016, FDGR și-a reconfirmat majoritatea în Consiliul Local, unde a obținut 12 din cele 23 de mandate. PSD este reprezentat de șase consilieri, iar PNL are cinci mandate. Dezbaterile pe marginea inițiativelor legislative se desfășoară, de regulă, în comisii, iar întâlnirile în plen rareori durează mai mult de o oră. Cea mai mare parte a proiectelor supuse aprobării sunt inițiate de primarul Astrid Fodor. Din rândul celorlalți aleși, cel mai harnic este viceprimarul liberal Răzvan Pop, care nu a lipsit la nici o ședință și a inițiat 10 proiecte de hotărâri. Al doilea viceprimar, Corina Bokor (FDGR), are 5 proiecte.

Cifrele vorbesc

Cu puține absențe, dar și cu puține proiecte proprii, Consiliul Local se dovedește o mașinărie de vot disciplinată, așa cum a fost și în cei 14 ani în care Klaus Iohannis s-a aflat la cârma Sibiului. Cum arată, în cifre, actuala legislatură?

Statisticile obținute de Mesagerul de Sibiu arată că, în anul 2016, s-au desfășurat opt ședințe ale Consiliului Local, în care au fost adoptate 264 de hotărâri. Cele mai multe, în număr de nouă, au fost propuse de Forumul German, cinci au fost inițiate de PSD (din care patru ale lui Ioan Stroie), iar Răzvan Pop a semnat toate cele trei proiecte din partea PNL. Doar patru aleși au lipsit de la câte o ședință: Helmut Paul Niedermaier (FDGR), Helmut Lerner (FDGR), Virgil Popa (PNL) și Ovidiu Spătari (PNL).

510 hotărâri de Consiliu Local au fost votate în cele 12 ședințe ordinare și două extraordinare din anul 2017. Tot consilierii FDGR au avut cele mai multe inițiative: 15, din care patru ale viceprimarului Corina Bokor. PSD a venit cu 11 propuneri, același Ioan Stroie fiind „campion“ cu patru proiecte, iar PNL a avut patru propuneri din partea lui Pop și cinci în total. Cele mai multe absențe în 2017 le-a înregistrat Ghiorghe Talău (PSD), pe fondul problemelor sale de sănătate. Virgil Popa (PNL) a lipsit de la patru ședințe, Niedermaier a avut 3 absențe și câte una liberalii Ovidiu Spătari, Robert Fotache, Tiberiu Drăgan și Mariana Brunchea, social-democrații Tiberiu Mitrea și Liviu Cotârlă, respectiv consilierii FDGR Zeno-Karl Pinter, Anita Pavel, Paul-Constantin Mezei, Hermann Gerold și Lorant Kiss.

În cadrul celor 16 ședințe de anul trecut, consilierii municipali au aprobat 505 proiecte de hotărâre, însă doar 27 dintre acestea au venit din rândurile lor. Paul Mezei (FDGR) și Ioan Stroie (PSD) au avut câte cinci inițiative, iar liberalii Răzvan Pop și Tiberiu Drăgan, câte trei. Tiberiu Mitrea (PSD) și Paul Niedermaier (FDGR) au lipsit, fiecare, la cinci din cele 16 ședințe. Câte trei absențe au consemnat medicii Liviu Cotârlă (PSD) și Lorant Kiss (FDGR). De două ori au lipsit Claudia Sîmtion (PSD), Robert Fotache (PNL) și Tiberiu Drăgan (PNL), iar Virgil Popa (PNL), Daniel Moșin (PSD), Paul Mezei (FDGR), Bianke Marion Grecu (FDGR), Maria Gârleanu (FDGR) și Mariana Brunchea (PNL) au o singură absență.

Nealeșii

Patru nume noi au apărut în Legislativul local, față de componența inițială. Astfel, în octombrie 2017, Robert Fotache (PNL) l-a înlocuit pe Ovidiu Spătari, după ce acesta a devenit directorul societății Drumuri și Poduri S.A. Sibiu, aflată în subordinea Consiliului Județean. Tot în tabăra liberală, pe 31 mai 2018, Ciprian Cândea a venit în locul Marianei Brunchea. Mandatul doctorului Ghiorghe Talău a încetat pe 26 ianuarie 2018, în urma decesului acestuia, iar PSD l-a desemnat supleant pe Daniel Moșin, care a depus jurământul pe 29 martie 2018. O înlocuire s-a petrecut și în echipa Forumului German: în decembrie 2018, a ieșit Helmut Paul Niedermaier și a intrat Monica Nartea.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura