Agenda lunii martie se deschide cu una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului „Gong” din Sibiu. Distins cu premiile pentru regie și reteatralizarea unui text clasic (Festivalul Internațional „ImPuls” de la București, 2015) și premiul pentru scenografie (Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați, 2017), spectacolul „Harap Alb” în regia lui Gavriil Pinte urmărește întocmai povestea scrisă de Ion Creangă, iar personajele sunt create din hârtie și lemn.
Spectacolul va avea loc sâmbătă, 3 martie, de la orele 11.00 și 18.00, și duminică, 4 martie, de la ora 11.00.
Adolescenții și părinții lor sunt invitați miercuri, 7 martie, și vineri, 9 martie, de la orele 18.00, să descopere „Wanda”, cel mai nou spectacol al Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu. Pornind de la romanul „O sută de rochii” de Eleanor Estes, Mihaela Michailov și Radu Apostol au creat un scenariu captivant, ce surprinde o poveste impresionantă despre sărăcie, xenofobie și marginalizare din perspectiva unor copii. În centrul acestei povești se află Wanda Petronski, o fetiță de origine poloneză, care e ridiculizată de colegii ei pentru că poartă în fiecare zi aceeași rochie albastră. Piesa lui Radu Apostol explorează puterea cuvintelor și atitudinilor, punând sub lupă resorturile ce stau la baza unor reacții colective. Spectacolul va mai avea, de asemenea, trei reprezentații în matineu, pentru grupuri organizate exclusiv cu elevi și profesori.
Muzică și veselie
Cei mai simpatici purceluși din toate timpurile – Ginger, Edgar, Bruno și Candid – revin pe scena Teatrului „Gong” cu ajutorul unui camion din lemn cu o lungime de 2,70 metri și care cântărește 90 de kilograme. „Povestea celor trei purceluși… care sunt patru” îmbină tehnica teatrului de umbre cu arta mânuirii păpușilor și jocul actorilor la vedere. Construit cu mult umor, spectacolul de la Sibiu se distinge prin ritmul muzical și vesel ce îi va captiva atât pe cei mici, cât și pe cei mai mari. Spectacolul va fi prezentat sâmbătă, 10 martie, de la orele 11.00 și 18.00, și duminică, 11 martie, de la ora 11.00, precum și în matineu (3 reprezentații) în circuit închis, special pentru grădinițe.
Actorii sibieni revin pe scenă sâmbătă, 17 martie, de la ora 18.00, și duminică, 18 martie, de la ora 11.00, cu spectacolul „Scamatorii”, o adaptare după „Ocolul infinitului mic pornind de la nimic“ de Marin Sorescu. În acest spectacol, cei mici vor descoperi bucuria teatrului de animație printr-o serie de momente muzicale și comice ce au loc atât pe scenă, cât și în sală, printre spectatori. Spectacolul va avea, de asemenea, două reprezentații organizate în matineu, exclusiv pentru școli, vineri, 16 martie, de la orele 10.00 și 12.00.
Intrare gratuită
Ziua Internațională a Teatrului de Animație va fi sărbătorită miercuri, 21 martie, de la ora 18.00, printr-o reprezentație gratuită cu „Greierele aproape faimos”, un spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de La Fontaine într-o montare antrenantă în care copiii vor fi încurajați să cânte alături de personajele de pe scenă. Spectacolul va mai fi prezentat, de asemenea, publicului larg sâmbătă, 24 martie, de la orele 11.00 și 18.00, și duminică, 25 martie, de la ora 11.00, precum și în trei reprezentații cu circuit închis.
Pentru școli și grădinițe
Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată în acest an, la Teatrul „Gong”, prin prezentarea în premieră a spectacolului „Văzând Glasuri” după texte de Ted Hughes, Lavinia Braniște și un concept de Nicoleta Lefter. Spectacolul va fi prezentat în avanpremieră luni, 26 martie, de la ora 18.00 și în premieră, marți, 27 martie, de la ora 18.00, dar și în trei reprezentații speciale, organizate exclusiv cu grupuri de elevi și profesori.
Spectacolul în limba germană al acestei luni este „Kinderzimmerzauberei”. Spectacolul regizat de Leta Popescu își propune o lume magică, ce tratează cu umor și luciditate puterea încrederii în sine și aduce în prim plan o poveste despre dorințe împlinite și neîmplinite, prejudecăți spulberate și despre faptul că e ok să fim diferiți. „Kinderzimmerzauberei” va fi prezentat joi, 29 martie, de la ora 18.30, dar și în patru reprezentații cu circuit închis pentru grupuri organizate în școli.
„Puiul de lebădă” este o adaptare după textul lui Hans Christian Andersen, care are drept erou un boboc de lebădă, clocit de o rață. Spectacolul cu păpuși și obiecte animate va încheia programul acestei luni cu două reprezentații programate sâmbătă, 31 martie, de la orele 11.00 și 18.00.
Caravana Teatrului „Gong” poposește luna aceasta în Grădinițele nr. 18 (5 martie, de la orele 9.00 și 9.45), nr. 15 (8 martie, de la ora 9.00) și nr. 2 (13 martie, de la orele 9.00 și 10.15) pentru a prezenta spectacolul „Ga-Ga-Ga și alții ca el” după un concept de Raluca Răduca.
Ateliere pentru cei mici
Luna martie continuă, de asemenea, seria workshop-urilor, prin 11 module coordonate de Aurelia Călinescu (Atelierul de MEȘTERilit), Diana Ribana (Atelierul de creat povești), Claudiei Benchea (Atelierul de Creație) și Sandi Rusu (Atelierul în limba germană). Atelierele de creație de la Gong își propun să dezvolte un model de activități interactive inedite, pline de energie, în care cei mici descoperă tehnici de lucru manual pentru a crea scenete cu ajutorul unor obiecte, măști sau figurine create în cadrul modulelor de creație. Înscrierile la ateliere se fac pe baza biletelor cumpărate exclusiv de la sediul teatrului din str. Alexandru Odobescu nr. 4. Prețul unui bilet la oricare din ateliere este de 14 lei și include toate materialele necesare.
Bilete – 9 lei
Intrarea publicului la spectacole se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului de miercuri până vineri între orele 11.00 – 18.00, sâmbăta între orele 10.00 – 18.00, duminica între orele 10.00 – 14.00 sau online prin teatrulgong.ro și entertix.ro. Prețul unui bilet este de 9 lei, tarif unic.
Cătălina STANISLAV