Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci – expoziție de fotografie

Colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger este una dintre cele mai mari și mai complexe colecții de acest gen păstrate într-o instituție muzeală din România, acoperind majoritatea subiectelor specifice fotografiei din perioada interbelică.

Foto: Muzeului Național Brukenthal

Imaginile având ca temă principală zona Mărginimii Sibiului (cu localitățile: Boița, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca – prezente în expunere, menționate aici în ordine alfabetică) însumează aproximativ 277 de piese și au fost realizate în atelierul fotografic al fraților Emil și Josef Fischer, cel mai important și longeviv atelier fotografic sibian.

În expoziția Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci, în colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal organizată în această primăvară la Muzeul Bistrița sunt expuse reproduceri fotografice după clișee pe sticlă mai puțin cunoscute vizitatorilor precum: vederi generale ale localităților ce constituie Mărginimea Sibiului, secvențe de viață cotidiană, interioare ale unor locuințe țărănești, portrete de tineri și bătrâni, femei și bărbați îmbrăcați cu hainele lor „cele bune”, pe care le purtau doar la biserică sau de sărbători, toate imaginile fiind trecute prin filtrul unei scenografii atent gândite de fotograf.

În anul 2021 expoziția a fost organizată la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, cu acest prilej tipărindu-se și un album al expoziției finanțat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Expoziția va fi vernisată la Bistrița, în 22 februarie 2023, ora 17. La eveniment participă Grupul Vocal Tradițional SPICE, prof. Anamaria Marti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura