Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română, ci și de către alte biserici de rit oriental.
De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei, conform Calendarordodox.ro. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Iaşi de 371 de ani.
Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinţii acesteia erau creştini, dar şi bogaţi având multe averi. Cuvioasa a fost botezată şi crescută de către părinţii ei în credinţa creştină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserică Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie: „”Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine şi să ridice Crucea sa şi să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inimă, Cuvioasa a decis să facă exact aşa cum era specificat în Evanghelie. Ieşind din biserică, văzu un sărac şi îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le da, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.
La ceva timp distanţa decide să se retragă în pustietate, iar la sfaturile unor vieţuitori merge spre ţinutul Pontului. Totuşi, timp de 5 ani se opreşte la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo a pornit spre Ţara Sfântă pentru a trăi restul vieţii sale în acele locuri. De la Constantinopol a decis să meargă la Epivat, fără a spune credincioşilor cine este cu adevărat şi de unde vine. Aici este şi locul unde trece în nefiinţă şi urcă sus la ceruri alături de Dumnezeu. Neştiind cine este cu adevărat, Cuvioasa a fost îngropată ca o străină.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Mitropolia Iaşi. Credincioşi din toată ţara, dar şi din toate colţurile lumii se adună în fiecare an pentru că sfânta sa îi ajute pe credincioşi. În total, peste 1 milion de credincioşi vin anual pentru a se ruga şi a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Cuvioasa Parascheva
Nu foarte mulţi pelerini care obişnuiesc să vină în fiecare an la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei ştiu că veşmintele sale poartă o broderie specială.
Domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi în anul 1641 şi le-a aşezat în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Aducerea moaştelor în capitala Moldovei a fost văzut că un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul de atunci al Moldovei a plătit în întregime datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând cu anul 1889, moaştele Cuvioasei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Conform credinţei populare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ţii cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap şi de ochi.
O altă superstiţie străveche spune că, printre bucăţele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamele cu cruce, adică nucile, castraveţii şi pepenele roşu. În schimb, este recomandată împărţirea de must şi de vin nou, dar şi de pâine şi lipie.
Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la bunul Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă eşti însărcinată şi urmează să fii mămică este recomandat să împarţi din bucăţele tale cu copiii sărmani. Astfel, sfânta te va ocroti la naştere, iar naşterea copilului va fi una uşoară şi lipsită de dureri.
Mai mult decât atât, se fac şi unele previziuni ale vremii în funcţie de cum se prezintă vremea în ziua în care Sfânta este prăznuita (14 octombrie), dar ţinând cont şi de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă şi friguroasă. Iar dacă oile dorm risipite, iarna va fi domoală şi blândă.
Preoţii spun că moaştele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericeşti, la care participă doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Totuşi, foarte puţini creştini ştiu că Sfânta Cuvioasa poarta şi un blestem, care datează încă din anul 1641.