Marcel Ciolacu anunță că 2025 va fi un an „foarte dificil”. Urmează vești proaste pentru bugetari.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu spune că 2025 va fi un an dificil în care trebuie căutate soluții pentru pensii și salarii și trebuie evitată o criză economică.

foto: Marcel Ciolacu – Facebook

„Vreau să fie foarte clar, acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă, scrie Monitorul de Cluj.

Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult”, spune Ciolacu.

Acesta a vorbit și despre pensii și spune că va căuta soluții ca acestea să crească în 2025. Premierul desemnat spune și că este necesară o reformă a slariilor și sporurilor din sectorul bugetar.

„Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor! De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar. Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect”, a declarat Ciolacu.

În plenul Parlamentului, liderul PSD spune că în România, la stat, este „raiul” angajaților.

„Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public. În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent. Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat”, a declarat acesta.

 

Ciolacu: Patriotism economic nu înseamnă comunism

„Am început deja cu reducerea numărului de ministere și a numărului de secretari de stat. În urma unui audit de performanță, la nivelul fiecărei entități publice, vom face propuneri de desființare și comasare.  Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achizițiilor centralizate și un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice. Așa arătăm respect față de timpul cetățenilor și al companiilor care investesc în această țară, plătesc taxe și creează locuri de muncă!

Vom continua însă repartiția echilibrată pe regiuni și județe a banilor alocați proiectelor de investiții. România trebuie să reducă inegalitățile și să treacă de la consumul din import la investiții în producție și exporturi.

Chiar dacă va fi un an greu, în care trebuie să începem consolidarea bugetară, protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii rămâne obiectivul principal.

Simultan cu respectarea angajamentelor luate prin Planul bugetar Structural, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii. Măsurile de creștere a veniturilor mici și stoparea creșterilor explozive a prețurilor trebuie să continue. În plus, pentru a sprijini familiile tinere și, implicit, creșterea demografică trebuie să venim cu facilități țintite precum programele de locuințe și creditele avantajoase.

Rezolvarea deficitului de forță de muncă și energia ieftină obținută prin creșterea producției sunt elementele principale pentru succesul Renașterii industriei României.

Patriotism economic nu înseamnă comunism. Înseamnă să produci cât mai mult în țara ta, să echilibrezi balanța de plăți, și să stimulezi domeniile în care chiar putem face performanță: agricultură, IT, petrochimie sau materiale de construcții. Mai mult, patriotism economic înseamnă mai multe locuri de muncă aici, în România”, a mai spus Ciolacu.

 

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura