Comunitatea ucrainenilor din municipiul Mediaș și-a propus să implementeze un nou proiect. După realizarea unui centru educațional pentru copii în limba lor maternă, intenționează ca aceștia să poată lua parte și la o școală de vară. Proiectul a fost înscris la ediția 2023 a Maratonului Internațional Sibiu, care se va desfășura în luna mai.
Aleargă pentru educație
Primul alergător care va susține această cauză este Anastasia Boiko. Acesta s-a născut și a trăit în Donețk până în 2014, când a început războiul cu Rusia și-a părăsit casa și s-a mutat la Kiev. După 8 ani, a trebuit să fugă din nou de război când pe 24 februarie 2022, a început ofensiva spre Kyiv. Așa Anastasia a ajuns în România. Fiind profesoară de engleză, ucraineană și informatică, în luna martie a anului trecut a fost prima care s-a gandit la educația copiilor ucraineni, care la acea vreme nu aveau lecții nici măcar online. A adunat oameni în jurul ei și a devenit inițiatoarea creării unui spațiu educațional. Astfel, a apărut un centru educațional ucrainean, unde copiii studiază și au oportunitatea pentru petrecerea timpului liber creativ. Anul acesta Anastasia va alerga pentru educația copiilor de la centrul său educațional la Maratonul Internațional Sibiu.
Alergătoare cu experiență
Al doilea alergător pentru Școala de vară este Anna Morska, din regiunea Kiev, orașul Bila Țerkva. Este o persoană foarte activă, angajată în multe sporturi, înot, patinaj, schi, drumeții montane și multe altele. În Ucraina ea a lucrat la Departamentul de Cultură și Sport și făcea parte dintr-un club de alergare, a participat la o cursă cu obstacole, făcea voluntariat. În România Anna lucrează ca bonă pentru o familie de români la Sibiu. Aici a găsit și un club de alergare și continuă să alerge. Anna a terminat pe locul 3 la maratonul de la București în decembrie și acum se antrenează pentru a alerga semimaratonul în luna mai la Sibiu.
Eveniment filantropic
Maratonul Internațional Sibiu este cel mai mare eveniment de alergare filantropic din țară. Prin intermediul acestuia se dorește susținerea spiritului de inițiativă al sibienilor – idei bune ce pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții. Organizatorii pun la dispoziție o platformă de atragere de fonduri prin care sprijină atât inițiativele noi venite dinspre grupuri informale, cât și proiectele organizațiilor non-guvernamentale. Evenimentul aduce împreună cetățeni, organizații, companii și autorități publice. Organizațiile non-profit, grupurile de iniţiativă, companiile sau persoanele fizice propun proiecte, iar alergătorii care doresc să se înscrie în competiție pot să aleagă un proiect pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință.