Cursele low-cost s-ar putea muta de la Mureş la Sibiu şi Cluj, după ce Tribunalul din Neamţ a interzis Aeroportului din Târgu Mureş să mai primească finanţare ilegală de la Consiliul Judeţean din Mureş.
Aerogara concurentă Sibiului a luat ilegal bani de la Consiliul Judeţean Mureş, pentru echipamentele de handling de la sol, a explicat Augustin Sava, comandantul Aeroportului Internaţional Sibiu (AIS). Conform acestuia, decizia instanţei ajută AIS în negocierile pe care le poartă în această perioadă, cu mai multe companii aeriene, pentru atragerea de curse low-cost la Sibiu. „În felul acesta demonstrăm că nu se mai pot duce acolo doar pentru tarife, pentru că trebuie să practice tarife sensibil egale cu noi.
Ne ajută şi pentru că noi avem o bază aeroportuară net superioară Mureşului şi o pistă superioară şi Clujului“, a subliniat Sava. Un prim efect economic al deciziei Tribunalului de la Neamţ este posibil să fie creşterea tarifelor de operare de pe Aeroportul din Târgu Mureş, ceea ce s-ar putea regăsi şi în preţul biletelor curselor low-cost pentru călători. În anii anteriori, diferenţa dintre tarifele practicate pe cele două aeroporturi din Sibiu şi Mureş, a fost de peste 28 de ori. Dacă la un moment dat, la Sibiu, tariful aeroportuar era de 28 de euro pe pasager, la Mureş era de 0,89 euro pe pasager. Diferenţa s-a mai redus la finalul anului 2012, când noua conducere a Consiliului Judeţean Sibiu a decis să sprijine financiar aeroportul.
Şi Clujul jubilează
Încântaţi de decizia Tribunalului din Neamţ sunt şi clujenii. „Am primit cu satisfacţie motivarea acestei sentinţe judecătoreşti prin care s-a făcut, cu adevărat, dreptate. În aceste condiţii, precizăm faptul că, atât în contextul actual cât şi în perspectiva viitoarelor iniţiative şi politici de dezvoltare regională, judeţul Cluj şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca îşi menţin intenţia de a acţiona constructiv şi de a identifica noi modalităţi de colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi cu Aeroportul din Târgu Mureş. Pe de altă parte, însă, ne reafirmăm intenţia fermă de a nu permite, nici pentru viitor, asemenea practici ilegale şi anticoncurenţiale care să prejudicieze Aeroportul din Cluj-Napoca şi, în final, contribuabilii clujeni“, a afirmat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Concurenţă neloială
Bani publici
Tribunalul Neamţ a admis şi a motivat anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Mureş prin care s-a asigurat finanţarea ilegală a echipamentelor de handling la sol pentru Aeroportul din Târgu Mureş. „Sub pretextul achiziţionării de echipamente doar pentru deservirea aeronavelor scutite, se alocă fonduri publice pentru achiziţionarea echipamentelor de handling utilizate la deservirea tuturor mişcărilor de aeronave de pe Aeroportul Târgu Mureş, astfel că acesta beneficiază de un ajutor de stat nelegal, iar aeroporturile limitrofe, care deservesc aceeaşi regiune, precum Aeroportul Cluj şi Aeroportul Sibiu, şi care finanţează serviciile de handling şi achiziţiile de echipamente de handling din surse proprii şi care respectă legislaţia în vigoare, sunt nevoite să perceapă taxe şi tarife aeroportuare la un nivel mai ridicat pentru a-şi acoperi costurile legate de furnizarea serviciilor de handling“, conform motivării sentinţei.
Apărarea Mureşului
Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional „Transilvania“ a replicat, ieri, printr-un comunicat de presă, că instituţia îşi desfăşoară activitatea în acord cu prevederile legislative în vigoare şi nu beneficiază de finanţare ilegală din fonduri publice. „Taxele şi tarifele practicate se bazează pe analize de cost pertinente şi nu încalcă prevederile legale în domeniu. Aceste taxe şi tarife practicate sunt mai mici comparativ cu alte aeroporturi din regiune datorită faptului că Aeroportul din Târgu Mureş nu a beneficiat în ultima perioadă de investiţii majore comparativ cu cele efectuate la celelalte aeroporturi din regiune“, a mai precizat conducerea Aeroportului mureşean.
Augustin SAVA | director AIS
„Primim cu satisfacţie această veste şi sperăm ca lucrurile să reintre în normal, pentru că noi ne gândim că Aeroportul din Târgu Mureş nu va mai practica preţuri de dumping, iar interesele companiilor aeriene vor reveni la normal pentru toate aeroporturile din zonă.“