În fiecare an, ziua de 17 noiembrie marchează Ziua Mondială a Prematurității. Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS organizează campania de conștientizare cu privire la beneficiile contactului imediat piele-la-piele și a îngrijirii de tip cangur (KMC) pentru prematuri.
FOTO: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
Campania se derulează la nivel național, în colaborarea cu 5 secții de Neonatologie din spitale cu relevanță regională, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se află printre partenerii selecționați.
Sub sloganul “Acțiuni mici, IMPACT MARE: Contactul piele-la-piele, imediat după naștere, pentru toți nou-născuții, oriunde, și în maternitate și acasă ARNIS a realizat 5 ședințe foto artistice în maternitățile partener, surprinzând emoția și dragostea părinților pentru bebelușii lor, în timpul practicării metodei de îngrijire piele-la-piele.
Scopul principal este de a transmite mesajul că mamele, nou-născuții și familiile formează un nucleu inseparabil în jurul căruia este organizată îngrijirea medicală prenatală.
În cadrul secțiilor de neonatologie ale SCJU Sibiu, îngrijirea de tip cangur este practicată de peste 15 ani iar medicii confirmă beneficiile acestei și încurajează părinții să o folosească și acasă.
“Și pentru noi o bucurie fericirea pe care o citim pe fețele părinților și liniștea copiilor în brațele mamelor lor. Confirmăm, din propria noastră experiență, că această abordare este extrem de importantă și pentru prematuri și pentru părinți Prematurii sunt mai liniștiți, dorm mai bine, sunt mai stabili clinic, își mențin mai bine temperatura corporală, cresc mai bine și pleacă mai repede acasă. Încurajăm toți părinții să continue să practice acest tip de îngrijire și acasă, după externare”, au declarat Conf. univ. dr. Maria Livia Ognean și dr. Simona Kovacs, medici șefi ai Clinicilor de Neonatologie I și II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.