Mâine începe Film în Sat la Rășinari, Sibiu – filme, teatru, concerte și ateliere de creație cu intrarea liberă

De mâine, 28 iunie, și până duminică, 30 iunie, la Rășinari va avea loc prima ediție a festivalului Film în Sat, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, imaginat de actorul Cuzin Toma.

foto: Film în Sat

Pe durata celor trei zile, publicul se va putea bucura de de trei zile de artă și cultură: proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. De asemenea, participanții îi vor putea cunoaște personal pe invitații festivalului, printre care se numără echipele filmelor de lungmetraj și scurtmetraj din program, actori de teatru și muzicieni apreciați, care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri și la întâlniri cu publicul.

„Film în Sat” se află în anul trei, Rășinariul este cea de-a șaptea localitate. Vom duce mai departe acest proces de a cultiva România până la zece. Iar după acest 10 să vină alții de 10 și așa mai departe. Este o primă ediție, un prim an aici. De ce Rășinari? „Am mers pe recomandare și pentru felul cum mi s-a deschis ușa. Locația este frumoasă… Am vrut să vedem ce se întâmplă pe la Sibiu. Este o localitate care m-a cucerit.”, spune Cuzin Toma, inițiatorul Film în Sat.

Programul Film în Sat de la Rășinari este:

Vineri, 28 iunie (La Curmătură)

19:00 – Gala de deschidere a festivalului

20:00 – Concert The Groovy Bastards

The Groovy Bastards este o trupă care și-a făcut apariția în scena bucureșteană în 2015, aducând în prim-plan o energie contagioasă și o combinație eclectică de stiluri muzicale. Cu Ioana Vișinescu la voce, Andrei Bălașa la chitară, Theo Ionescu la tobe și Masha Enache la bass, aceștia au un sound atipic care îmbină elemente din funk, rock, progressive, jazz, R&B și hip-hop.

Semnătura lor constă în performanța live aparte, personalitățile colorate ale membrilor și stilul „fresh” transpus în compoziții proprii.

„Nu e rock, nu e groove, nu e funk, muzica e toate astea și ce vrem noi să fie.”

Printre realizările trupei se numără câștigarea unor premii la Festivalurile de Jazz din Sibiu și Târgu Mureș, apariții notabile la Festivalul de Jazz din Bulgaria („Ruse Jazz Festival”), precum și concerte în numeroase locații din țară. De asemenea, au avut onoarea să împartă scena cu artiști de calibru mondial precum Marco Mendoza, Bumblefoot și Rosenberg Trio.

În 2017, au primit titlul de „Revelația anului” la Festivalul Muzza, iar anul 2019 i-a adus o nouă recunoaștere, fiind nominalizați la categoria „Formația Anului” în cadrul aceluiași festival. În 2023, câștigă premiul II la prestigiosul Festival de Rock de la Posada, Câmpulung Muscel, iar în anul 2024 sunt câștigătorii premiului I la Constelații Rock, Râmnicu Vâlcea.

21:00 – Proiecție scurt metraj

21:30 – Proiecție lungmetraj “Libertate” (r. Tudor Giurgiu), în prezența echipei, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul careia publicul este încurajat să intre în dialog cu artiștii.

Detalii: dramă / război / thriller, România, Ungaria, 2023, N-15 (nerecomandat sub 15 ani).

Cu: Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo

Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist.

0:00 – 1:00 – DJ Party cu Marin Grigore (actor, Las Fierbinți, R.M.N., #dogpoopgirl, Sieranevada)

 

Sâmbătă, 29 iunie (La Curmătură)

 

11:00 – Atelier de percuție

12:00 – Atelier de magie cu Magitot (recomandat pentru 8 – 14 ani)

13:00 – Atelier de creație – amprentă broderie

17:00 – 19:00 – Action painting

18:00 – Proiecție selecție filme de scurtmetraj

19:00 – Spectacol de magie – Magitot

Magitot sau Marius Drăguș este profesor de actorie și magie, actor, magician și prezentator iar toate acestea, amestecate cu umorul specific, îl fac să fie un extraordinar entertainer. Organizează cursuri de teatru și magie de mai bine de 15 ani iar numele său de scenă a fost pus chiar de unul dintre elevii săi. Un adevărat artist care a reușit într-un mod unic să amestece magia cu actoria.

20:00 – Concert – Jam Session DJ Vasile, Popică, Grig

21:30 – Proiecție lungmetraj “Visul” (r. Cătălin Saizescu), în prezența echipei, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul careia publicul este încurajat să intre în dialog cu artiștii.

Detalii: comedie, România, 2023, AP – 12 (cu acordul părinților pentru copii sub 12 ani).

Cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Găitan

Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Cătălin Saizescu după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur sau ale deținuților cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire. Alex e un artist ocolit de succes, înlănțuit într-o relație amoroasă căzută în ruină. Trimis la un penitenciar de maximă siguranță să regizeze o piesă de teatru, alege o scenă din „Visul unei nopți de vară”, a marelui Shakespeare. În fața eforturilor hoților semianalfabeti de a-și depăși limitele, Alex realizează că este prizonier în propria viață. La rândul lor, deținuții fac totul pentru a fi selectionati în cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, știind că fiecare scenă are o trapă prin care ar putea evada.

23:30 – DJ Party cu DJ Vasile

 

Duminică, 30 iunie (Centrul Cultural Rășinari)

 

20:00 – Spectacol de teatru “Emigranți” (Teatrul Mic din București) de Sławomir Mrożek, regia: Claudiu Istodor

Cu: Cuzin Toma, Tudor Istodor

Detalii: Piesa de teatru „Emigranții” a fost publicată în anul 1974 și este una dintre cele mai renumite scrieri ale autorului polonez Sławomir Mrożek.

„E o poveste despre doi emigranți dintr-o țară din est într-una din vest. În secolul al XX lea. Unul muncește și nu gândește, iar celălalt viceversa. Și până la urmă, e vorba de noi. Noi, noii oameni ai secolului XXI. Mai superiori într- un secol mai superior. Dar, nu disperați, e de râs.” – Claudiu Istodor

„Am vrut să fie filmul „Libertate”, pentru că este o poveste a Sibiului, un film deja văzut în multe părți, dar vreau să îl aduc și în această comunitate, acestor copii, pentru că poate este povestea părinților lor, bunicilor lor. Este un film nou și ține de un început. Revoluția este un punct de cotitură. Tudor Giurgiu a făcut un lucru foarte bun. A fost foarte obiectiv, după părerea mea. Nu ne-a spus cine e de vină, ci ne lasă pe noi să înțelegem ce vrem, printr-o filă de istorie. „Visul” e o comedie prin care se spun lucruri destul de profunde și subtile”, mai spune Cuzin.

Programul complet al evenimentelor de la Rășinari este disponibil pe https://filminsat.ro/.

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localități rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peștișani, începând cu cea de-a doua ediție a festivalului, a fost declarată stațiune turistică.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, își propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale, dar atât de rar văzute de publicul larg din țara noastră.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*