Temperatura prea mare pentru această perioadă la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, dar şi ploaia au determinat amânarea cu o zi a începerii construcţiei singurului hotel de gheaţă din România, cel de la Bâlea Lac, un obiectiv turistic inedit, căutat de turişti de pe toate continentele, a precizat astăzi, pentru AGERPRES, Leo Klingeis, unul din patronii hotelului.
„Astăzi era programat să începem lucrările, însă am discutat şi cu constructorul şi amânăm începerea construcţiei hotelului pe mâine (marţi n.r.), din cauză că e prea cald. În plus, a plouat şi ieri şi nu e frig îndeajuns. Sperăm ca să fie mult mai frig mâine, ca să putem începe să cărăm bucăţile de gheaţă din lac”, a explicat Leo Klingeis.
Patronii hotelului de gheaţă din masivul Făgăraş doreau să sărbătorească Ziua Naţională a României prin muncă şi să înceapă construcţia unuia din puțimele hoteluri de gheaţă nu doar din România, ci şi din Sud-Estul Europei. Prevăzut cu 12 camere, dar şi trei igluuri lângă, plus o biserică de gheaţă în apropiere, hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac reprezintă singurul hotel din judeţul Sibiu unde turiştii pot să plătească o taxă doar ca să îl viziteze şi să îşi facă fotografii în interior. Deşi nu este construit, hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac este deja rezervat pentru mai multe zile în această iarnă. Mulţi din cei care şi-au făcut rezervare sunt turişti britanici.
La Bâlea Lac se înregistra luni un strat de zăpadă de 41 de centimetri, fiind prognozată o temperatura maximă de zero grade, iar cea minimă de minus 11 grade Celsius.
Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, Transfăgărăşanul fiind închis circulaţiei rutiere. La Bâlea Lac turiştii merg în aceste zile pentru a practica sporturile de iarnă, în condiţiile în care aici e cel mai mare strat de zăpadă natural din judeţ.
Sâmbătă seara a fost deschisă şi una din pârtiile din staţiunea sibiană Păltiniş, însă cu ajutorul tunurilor de zăpadă artificială.