Mai puțin de 400 de semnături strânse pentru petiţia inițiată de Consiliul Județean Sibiu

Sibienii sunt invitaţi de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Daniela Cîmpean, să semneze o petiţie adresată Ministerului Mediului, astfel încât, în urma modificării Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), deşeurile reziduale să poată fi tratate în judeţ şi nu în Alba, lucru care duce la creşterea taxei de salubritate şi ar genera cheltuieli suplimentare de 1,7 milioane de euro anual. 

Până acum, petiția a strâns doar 382 semnături.

Potrivit unui comunicat, CJ Sibiu, împreună cu ADI ECO Sibiu, a demarat o campanie de strângere de semnături pentru o petiţie prin care sibienii solicită Ministerului Mediului ‘să îşi poată trata deşeurile la ei în judeţ’.

Preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a semnat vineri petiţia şi îi invită pe sibieni să i se alăture în acest demers, având în vedere că până în luna octombrie PNGD mai poate suferi modificări, urmând a fi aprobat prin hotărâre de guvern la finele acestui an, se arată în comunicatul citat de Agerpres. „Pentru a convinge Ministerul Mediului să schimbe această prevedere fac un apel la toţi sibienii, pentru că este o problemă care ne va afecta pe toţi, indiferent de culoarea politică. Invit colegii de la PSD, ce fac parte din alianţa aflată la guvernare, să semneze şi să sprijine acest demers în favoarea judeţului Sibiu, pentru a evita costuri exorbitante pentru cetăţeni, dar şi impactul negativ asupra mediului”, a declarat, potrivit sursei citate, Daniela Cîmpean.

CJ Sibiu menţionează că Ministerul Mediului a prevăzut, prin prima versiune publicată a PNGD, că cele aproximativ 60.000 de tone de deşeu rezidual generat anual pe raza judeţului Sibiu vor trebui transportate, mai întâi, la 95 de kilometri distanţă, până la Galda de Jos, judeţul Alba. Ceea ce rămâne după ce deşeurile vor fi tratate va fi transportat înapoi în Sibiu, pentru depozitare, la rampa din Cristian.

În acest sens, CJ şi ADI ECO Sibiu au solicitat deja modificarea PNGD, atenţionând ministerul prin mijloacele instituţionale că acest plan ‘generează cheltuieli suplimentare de 1,7 milioane de euro anual, cheltuieli care tot de sibieni ar trebui acoperite, prin creşterea taxei de salubrizare’.

Petiţia poate fi semnată electronic. ‘Dacă PNGD se aprobă în forma actuală, nicio investiţie publică sau privată pentru tratarea deşeurilor în judeţul Sibiu nu va primi acord de mediu şi nu se vor putea implementa soluţii alternative transportării deşeurilor la Alba, întrucât toate deciziile legate de gestionarea deşeurilor la nivel judeţean se vor lua de către autoritatea de mediu cu respectarea strictă a planurilor naţionale aprobate. Soluţia actuală propusă de PNGD obligă judeţul Sibiu la costuri suplimentare constând în construirea cel puţin a unei staţii de transfer, achiziţia unor autospeciale de mare tonaj, cu transferul efectiv al deşeurilor în judeţul vecin, cu operaţiunile de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în judeţul Alba şi transportarea materialului rezultat în urma tratării înapoi la Sibiu’, se arată în petiţie.

One Comment

  1. Nicolae Tarcea says:

    Se pare ca aceasta tanara doamna Daniela Cimpean, din lipsa de experienta si mai ales din preocuparea permanenta sa fie in centrul atentiei numai cu lucruri bune, nu stie ca din critica trebuie sa-ti ei numai ce-ti apartine. Apoi ar trebui sa lase petitiile deoparte si sa se ocupe mai mult de problemele judetului. Aveti suficiente cai legale de solutionarea unei astfel de dispute alta decat calea petitiei antrenand alegatorii intr-o asa marsevie. Ocupati-va STIMATA DOAMNA de drumurile judetene ( vezi drumul de la Avrig la Poiana Neamtului) apoi aeroportul din Sibiu etc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura