Primul mare proiect strategic al Consiliului Judeţean – Zilele Culturale ale judeţului Sibiu – va debuta sâmbătă, 11 mai, la Alămor, sat aparţinător de comuna Loamneş. Ediţia de primăvară se va desfăşura pe parcursul a cinci week-end-uri, în perioada 11 mai – 9 iunie, în toate cele cinci zone etno-geografice ale judeţului, respectiv Valea Secaşelor, Valea Oltului, Valea Hârtibaciului, Mărginimea Sibiului şi Valea Târnavelor.
Consilul Judeţean Sibiu va da startul primului proiect cultural strategic de amploare care se va desfăşura pe parcursul a cinci week-end-uri, în cinci zone diferite ale judeţului. Spectacole de muzică populară, jazz sau folk, expoziţii, lansări de carte, simpozioane, târguri tradiţionale, toată gama de evenimente cultural-artistice îşi vor găsi locul în cadrul proiectului care va debuta la sfârşitul acestei săptămâni, pe Valea Secaşelor. Prin acest proiect, iniţiat şi conceput de către preşedintele Ioan Cindrea, se urmăreşte concentrarea în toate localităţile, prin rotaţie, a unor acţiuni culturale variate, prin care sibienii şi turiştii să fie atraşi spre mediul rural pentru a descoperi potenţialului turistic şi cultural existent în judeţul Sibiu.
Mobilizare generală
Proiectul este coordonat de către Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, iar la implementarea lui contribuie toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean – Complexul Naţional Muzeal „Astra”, Biblioteca Judeţeană „Astra”, Centrul Cultural Interetnic Transilvania, Filarmonica de Stat Sibiu, Şcoala Populară de Artă şi Meserii „Ilie Micu” şi Centrul Judeţean „Cindrelul-Junii”. De asemenea, Zilele Culturale ale judeţului Sibiu se bucură de contribuţia Asociaţiei Judeţene de Turism, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, a Palatului Copiilor, a Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu şi a Universităţii „Lucian Blaga”, Departamentul de Artă Teatrală.
Pe zone reprezentative
Localităţile desemnate să găzduiască Zilele Culturale ale judeţului în lunile mai şi iunie sunt Alămor şi Loamneş pentru Valea Secaşelor, în 11-12 mai, urmează Avrig şi Porumbacu de Sus, pentru Ţara Oltului, între 18 şi 19 mai, Gura Râului, în Mărginimea Sibiului, în 25 şi 26 mai, Alţâna şi Cornăţel, pe Valea Hârtibaciului, între 1 şi 2 iunie, apoi Blăjel şi Şeica Mică, pentru Valea Târnavelor, în 8-9 iunie. Toţi oaspeţii Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu vor fi întâmpinaţi în aceste localităţi de o serie de manifestări artistice bine pregătite, menite să cultive gustul publicului pentru cultura tradiţională autentică, precum şi să trezească apetitul publicului spre alte forme de cultură.
Primul weekend
Deschiderea Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu are loc la sfârşitul acestei săptămâni, pe Valea Secaşelor. Prima zi va fi sâmbătă, 11 mai, în satul Alămor. Deschiderea oficială a evenimentului va fi moderată de către Alina Pinca, managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu, iar gazda manifestării este primarul comunei Loamneş, Maria Greavu. Pe scena căminului cultural vor lua cuvântul conducerea Consiliului Judeţean Sibiu, reprezentată de preşedintele Ioan Cindrea şi de cei doi vicepreşedinti, Ioan Banciu şi Marcel Luca, parlamentarii sibieni Nicolae Neagu, Mircea Cazan şi Viorel Arcaş, primarii tuturor localităţilor de pe Valea Secaşelor, respectiv Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Păuca, Ludoş, Şura Mare şi Şura Mică. De asemenea, vor adresa cuvinte de salut şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ştefan Firu, şi directorul Direcţiei de Cultură, Răzvan Pop. La deschiderea primei ediţii a Zilelor Culturale ale judeţului şi-au anunţat participarea şi câţiva consilieri judeţeni, precum şi consilieri locali din comunele de pe Secaşe.
Agendă pentru toţi
Programul deosebit de variat cuprinde proiecţii de filme documentare şi pentru copii, spectacole de teatru, diverse ateliere pentru copii, expoziţii de produse tradiţionale, un târg de bucate, spectacole de muzică uşoară şi folk, dans, balet, expoziţie de fotografie, spectacol de muzică populară etc. Sâmbătă, 11 mai, la şcoala din comuna Loamneş, se va desfăşura simpozionul dedicat poetului Aron Cotruş, urmat de o dezbatere susţinută de redactorii Centrului Cultural Interetnic Transilvania şi de prezentări de carte. În aceeaşi zi, de la ora 18.30, la Casa de Cultură din Miercurea Sibiului, se va desfăşura un spectacol folcloric, iar la ora 19, la Ocna Sibiului, în Biserica Reformată, va avea loc un concert cu formaţiile camerale ale Filarmonicii de Stat Sibiu, în timp ce, de la ora 20, într-o cramă din Apoldu de Jos, se va organiza un concert de jazz, cu degustare de vinuri. Duminică, 12 mai, la Alămor, după terminarea slujbei religioase de la biserica ortodoxă din localitate, sătenii vor face o paradă a costumelor populare, a căruţelor şi a animalelor, iar în curtea căminului cultural se va desfăşura un târg de bucate tradiţionale, care include demonstraţii practice şi degustări.
Muzică populară
Punctul de atracţie al festivalului de pe Valea Secaşelor va fi spectacolul folcloric susţinut de formaţiile tradiţionale din Alămor, Păuca, Miercurea Sibiului şi Apoldu de Jos, urmat de un spectacol de fanfară tradiţională şi de un spectacol de taraf tradiţional, susţinut de elevii Liceului de Artă Sibiu. În continuare, vor încânta publicul elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu“, de la clasa canto popular şi de la clasa de dansuri populare din Păuca. Evenimentul va fi încheiat de spectacolul susţinut de Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, avându-i ca invitaţi speciali pe soliştii Cristian Pomohaci şi pe Mariana Anghel. De asemenea, comuna Ludoş a pregătit un circuit turistic care include Biserica Ortodoxă şi Biserica Reformată, urmat de o degustare de vinuri.
Caravana Astra Film
În prima zi a festivalului, Caravana Astra Film – Astra Film Junior va face primul popas pe Valea Secaşelor în Alămor, la căminul cultural. Vor fi prezentate succesiv, de la ora 10.00, două episoade din documentarul „Dimineţile lumii” şi un episod din mini-serialul „Esperanto, copiii apei”. Seara, de la ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziţiei „Ritualuri de iarnă”, o serie de fotografii realizate de Dumitru Budrala, care vor fi expuse pe gardul bisericii din Alămor. De la ora 21.00, Caravana Astra Film revine la Căminul Cultural pentru proiecţiile documentarelor „Satul de demult” şi „Junii din Alămor”, ambele în regia lui Dumitru Budrala.
Magnet pentru turişti
Prin aceste evenimente, Consiliul Judeţean Sibiu doreşte să promoveze atât minunatele zone etno-turistice ale judeţului, cât şi tradiţiile şi obiceiurile de aici. „Dorim să invităm cât mai mulţi sibieni şi cât mai mulţi turişti să vină şi să îşi petreacă acest sfârşit de săptămână pe Valea Secaşelor, unde debutează prima ediţie ale Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu, care vrem să devină un eveniment cultural emblematic al judeţului Sibiu. Scopul acestui proiect cultural de anvergură este să ducem actul cultural din oraşul Sibiu spre sat, pe de o parte, iar pe de altă parte să punem în valoare toată zestrea culturii tradiţionale autentice care se păstrează în satele din judeţul Sibiu. Ne propunem ca Zilele Culturale ale judeţului să devină un magnet puternic de atragere a turiştilor spre localităţile din judeţ, aspect care va conduce la o bună cunoaştere a celor cinci zone etno-geografice, dar şi la o dezvoltare economică a acestora, iar în acest sens, Consiliul Judeţean Sibiu a demarat deja programul de modernizare a drumurilor comunale pentru a crea o infrastructură favorabilă acestei dezvoltări, în special turismului”, a detaliat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Promovare în toată ţara
Zilele Culturale ale judeţului Sibiu sunt deja promovate prin agenţiile de turism specializate pe turism intern, prin reţeaua judeţeană de Centre de Informare Turistică, în structurile de cazare din municipiile Sibiu şi Mediaş, precum şi în centrele turistice importante din mediul rural. În plus, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu a anunţat acest eveniment pe site-ul destinaţiei turistice Sibiu, www.sibiu-turism.ro, pe pagina de Facebook „Sibiu tourism”, care numără aproximativ 3.000 de prieteni, dar şi prin e-newsletterul „Noutăţi din turism”, transmis unui număr de 3.000 de profesionişti din turism la nivel local, naţional şi internaţional. Programul manifestărilor artistice care au loc cu preponderenţă la Alămor, dar şi în alte localităţi precum Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Loamneş şi Ludoş, se găseşte pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu – www.cjsibiu.ro, pe afişele postate în întreg judeţul Sibiu, precum şi pe sutele de pliante oferite sibienilor şi turiştilor.
Ioan CINDREA | preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu
„Suntem în măsură să anunţăm sibienii că am definitivat programul pentru Zilele Culturale ale judeţului Sibiu, care dorim să fie şi să devină o sărbătoare bianuală de referinţă pentru judeţul Sibiu. Doresc să invităm toţi sibienii şi turiştii să iasă din Sibiu şi să vină la ţară, unde vom scoate la suprafaţă actul cultural autentic şi vom valorifica zestrea culturală şi turistică atât de bogată cu care judeţul Sibiu se mândreşte şi prin care este recunoscut pe plan naţional şi internaţional.”