„Mai există un Ciugud!”. O comună din Cluj are piste de biciclete, sală de sport cu piscină, iar turismul e „în floare”

O comună din județul Cluj cu doar 1.000 de locuitori are facilități mai ceva ca „la oraș”. Pistă de biciclete, sală de sport cu piscină și străzi impecabile, toate cu ajutorul fondurilor europene.

Comuna Sâncraiu din județul Cluj a devenit un model demn de laudă, datorită facilităților create de administrația locală pentru cei puțin peste 1.000 de locuitori. Eforturile nu au rămas neobservate nici în afara localității, turismul în comună fiind „în floare”.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, aflat în localitatea clujeană, a lăudat realizările autorităților, dar și hărnicia localnicilor, care își păstrează îngrijite nu doar casele și spațiile din fața porții, ci și străzile.

Cheia succesului administrației locale au fost proiectele realizate pe fonduri europene, arată politicianul:

 

„De câțiva ani vin în comuna Sâncraiu din județul Cluj. Nu mai fusesem de trei ani de zile, din cauza pandemiei. Primarul din localitate a folosit însă pandemia pentru a transforma fața comunei.

Iată câteva din lucrurile făcute, pe care le-ar putea face aproape orice primar din România, aproape exclusiv din fonduri europene:

 

  • Albia râului a fost îndiguită și podul care îl trece consolidat.
  • Pistă de biciclete care leagă comuna de cel mai apropiat oraș, Huedin.
  • Sală de sport dar, și mai important, SALĂ DE ÎNOT cu o piscină pe care o folosesc și cei mai buni sportivi din Cluj. Sala de sport are aer condiționat.
  • Străzile sătești și canalele din fața caselor arată impecabil.
  • Un cod al esteticii comunei. Toți cetățenii au trandafiri în fața caselor, nicio clădire nu bate la ochi în mod stânjenitor față de altele.
  • Turismul este una din activitățile principale ale comunității lângă agricultură. Turismul este sustenabil, cu respect față de tradiții și natură. Și pentru asta există fonduri europene.
  • Deja este în proiect un nou centru cultural al comunei. Cel existent, omniprezentul ‘cămin cultural’ este vechi și depășit în capacitate”, a scris Nicu Ștefănuță pe rețelele de socializare.

Sâncraiu, „pe urmele” comunei Ciugud

La fel ca în cazul comunei Ciugud din județul Alba, una dintre cele mai „smart” și dezvoltate comunități rurale din țară, fonduril europene absorbite au împins comuna la un alt nivel de dezvoltare, comparabil cu standardele satelor din Occident.

„Sigur, veți spune «aha, primar de la UDMR, are acces la ministerul dezvoltării, etc». Da, cât de posibil să fie și asta. Însă primarul de aici mai face ceva: lucrează la proiecte europene înainte ca ele să fie lansate.

 

Nu pierde timp valoros și pregătește studiile de fezabilitate și tot ce mai e nevoie din timp. Când programele sunt lansate, el are deja tema de casă făcută.

Se poate reuși în România? Se poate, totul e să fim aplecați pe nevoile comunității, să fim curajoși și întreprinzători. Țara asta are nevoie de primari capabili în toate orașele și comunele ei. De acolo pleacă schimbarea!”, a mai arătat europarlamentarul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura