Și în această primăvară, Direcția Silvică Sibiu a organizat ”LUNA PLANTĂRII ARBORILOR” sub egida căreia s-au desfășurat acțiuni menite să trezească în conștiința populației dragostea față de pădure, să explice rolul pădurii în viața tuturor, deoarece felul în care privim și îngrijim pădurea ne caracterizează în cel mai înalt grad ca popor.
Principalele acțiuni și manifestări organizate de Direcția Silvică Sibiu au fost cuprinse într-un program cadru care a fost publicat în presa locală.
Pentru educarea tinerei generații, în special a copiilor și elevilor, au fost încheiate protocoale de colaborare cu instituții de învățământ pentru organizarea comună a unor acțiuni practice și teoretice, educativ – formative cu elevii și copii din clasele primare, gimnaziale și liceale, precum și cu diverse firme și ONG-uri de profil.
Astfel, s-au organizat 21 acțiuni la care au participat peste 1600 de elevi, profesori și voluntari care, sub îndrumarea personalului de la ocoalele silvice, au plantat un număr de 25,5 mii puieți forestieri pe 5,1 hectare, au efectuat lucrări în pepinierele silvice (repicaj puieți din solar și semănat sămânță în solar) precum și lucrări de igienizare în fondul forestier. Putem spune că, față de anul trecut, atât numărul activităților organizate în parteneriat cât și numărul voluntarilor și al puieților plantați, este dublu, lucru care aduce o bucurie deosebită silvicultorilor sibieni, este dovada rezultatului muncii lor pe planul educației forestiere și a importanței aducerii în rândul publicului larg a principiilor gospodăririi durabile a fondului forestier național.
Materialul de plantat necesar a fost produs de către Direcția silvică Sibiu în pepinierele proprii și pus la dispoziția participanților odată cu terenurile pe care s-a plantat.
De altfel, întreaga campanie de împădurire din zona de deal s-a încheiat la această dată. Până la această dată s-au plantat 97 hectare cu 485 mii puieți și s-au semănat 652 metri pătrați de solar.
Lucrările de împădurire continuă să se desfășoare în zona de munte unde vor mai avea loc și alte acțiuni de plantare cu voluntari sub sloganul ROMSILVA – Contează pentru viitor, chiar dacă ”Luna plantării arborilor” s-a încheiat. Lucrările de plantare vor fi urmate de lucrările specifice de îngrijire a plantațiilor – descopleșiri, revizuiri și mobilizarea solului, pe 2900 hectare, care se execută doar cu muncitori specializați, la fel ca și lucrările de îngrijire a arboretelor tinere – degajări, curățiri și rărituri, Direcția Silvică Sibiu având în program parcurgerea a 2160 hectare cu astfel de lucrări.
Obligatoriu trebuie arătată și preocuparea deosebită a silvicultorilor sibieni pentru aplicarea tratamentelor silvice care promovează regenerarea naturală, astfel că în acest an, prin lucrările efectuate se vor regenera natural 157 hectare de pădure și se vor efectua lucrări de ajutorarea regenerării naturale pe alte 315 hectare.
Gospodărirea celor 120370 hectare de fond forestier, din care 61065 hectare proprietate publică a statului și 59305 hectare aparținând altor deținători, presupune o muncă intensă și complexă, dar totodată deosebit de frumoasă, pentru întreg personalul Direcției Silvice Sibiu și al celor opt ocoale silvice din subordine, personal care și-a asumat cu responsabilitate și profesionalism îndeplinirea menirii pe care o are, aceea de a de a aduce un plus-valoare pădurilor administrate pe toate planurile: ecologic, economic, social și cultural.