Luna MAI, plină de evenimente pentru elevii și tinerii din Sibiu

Spectacole, ateliere și o poveste nouă creată cu elevii. BIS Teatru dă startul proiectelor educaționale și de tineret din Sibiu, cu luna mai plină de evenimente captivante.

FOTO: BIS Teatru

Mai precis, în dimineața zilei de 8 mai, elevii de la Școala 4 din Sibiu au fost invitați să descopere similitudini între basmele românești și poveștile de pe alt continent (în speță cel african), grație spectacolului POVEȘTI AFRICANE, care le are în distribuție pe Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Shama Leah.

Maratonul de spectacole a continuat în județ, pentru copiii din mediul rural în data de 9 mai și se va finaliza la școala nr. 25 din municipiul Sibiu, în data de 10 mai.

Inspirați de spectacol și de întâlnirea cu cele două carismatice actrițe, copiii vor inventa povești noi (însoțite de desene) în săptămâna ulterioară vizionării spectacolului.

Poveștile și desenele rezultate vor fi colectate de echipa proiectului, iar pe baza lor va fi plăsmuită o poveste locală, nouă, originală, care va îmbina elemente din cele două culturi.

Basmul rezultat, cu puternice influențe locale, va fi prezentat și diseminat în mediul online la începutul lunii iunie a anului curent.

În aceeași lună va fi consemnată încheierea oficială a proiectului printr-o reprezentație cu publicul larg a spectacolului POVEȘTI AFRICANE care va avea loc la Grădina Bis (un hub cultural pentru toate vârstele aflat în cartierul Trei Stejari).

„Identitate în diversitate (povestea noastră) este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu (prin Agenda Educațională).

Acțiunile din județ sunt cofinanțate de Consiliul Județean Sibiu (prin Agenda de Tineret).

Proiectul, implementat de ASOCIAȚIA BIS (Bis Teatru) este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, cu Asociația Interakt Arts și cu Asociația Savori de Roze din Vurpăr”, arată organizatorii.

Un alt proiect de substanță, ANTI-BULLYING, implementat de Asociația INTERAKT ARTS va debuta în 17 mai, printr-o serie de intervenții culturale în două licee din Sibiu:  Colegiul Național Pedagogic ,,Andrei Șaguna’’ și Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu.

Ca parte din proiect, în acceași zi, vineri 17 mai, cei mai tineri actori ai Sibiului, elevii Liceului Onisifor Ghibu vor juca spectacolul MANIFEST, care de curând a obținut Marele Premiu la Olimpiada Națională de Arta Actorului. Spectacolul coodonat de Alexandra Gavrilov este un exercițiu de sinceritate construit pe temele care îi preocupă pe adolescenți: o alegere excelentă pentru un eveniment de pe AGENDA DE TINERET a Sibiului.

Reprezentația unică va avea loc la Grădina Bis de pe strada Ștefan cel Mare nr. 56, vineri, 17 mai, la ora 17:00. Intrarea este liberă pe bază de rezervare telefonică la numărul 0773736830.

Proiectul ANTI-BULLYING va continua însă și în luna iunie, cu o reprezentație a îndrăgitului spectacol ANAZ ȘI DRAGONUL.

Avându-i în distribuție pe Alexandru Romescu și pe Diana Cătănescu, produsul cultural marca Bis Teatru ia publicul martor la o călătorie inițiatică, în care personajele descoperă un drum al acceptării și al prețuirii individualității și unicității.

ANTI-BULLYING este un proiect de pe Agenda de Tineret, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

Cascada de evenimente a lunii mai continuă cu performance-ul-atelier O ZI DIN VIAȚA LUI ION CREANGĂ, care va fi susținut de patru ori în aer liber, în 20 și 21 mai la Grădina Bis, un spațiu magic în care va fi redată atmosfera rustică din ograda marelui povestitor.

Aproximativ 300 de elevi de la mai multe unități de învățământ din Sibiu (Liceul C. Noica, Școala nr. 4, Școala Gimnazială Regele Ferdinand, Colegiul Octavian Goga) îl vor surprinde pe bădia Ion Creangă într-o zi obișnuită din viața lui, petrecută alături de consoarta Tinca Vartic (“un înger de zugrăvit pe icoană”).

Ei vor fi martori ai procesului de creație a două povești cu tâlc din creația autorului, care vor fi inventate chiar sub ochii lor. Proiectul oferă o lecție de istorie vie, în care scriitorii din programa școlară sunt oameni cu o viață normală, iar elevii află “prin gaura cheii” detalii din procesul de creație al materiei școlare propriu-zise. Marele povestitor al literaturii noastre va fi întruchipat de actorul Dumitru Stegărescu, consoarta lui, Tinca Vartic, de către actrița Andrada Grosu iar Mihai Eminescu va fi interpretat de actorul Claudiu Fălămaș.

Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda Educațională.

„Luna mai este pentru noi o sărbătoare a tinereții și a emoției de cea mai bună calitate. Proiectele noastre se adresează către copii de gimnaziu, dar și către adolescenți și tineri liceeni. Suntem conștenți de importanța demersului nostru în formarea lor într-o lume în care valorile sunt atât de fragile. Oferim experiențe prețioase celor mai onești spectatori, ce poate fi mai frumos? Eu am absolvit clasa de Teatru la Liceul Onisifor Ghibu în anul 2009, în memorabila promoție a regizorului Bogdan Sărătean. Ce bucurie mai mare decât să găzduim acum, 15 ani mai târziu, un spectacol premiat al elevilor de la Ghibu, în Grădina Bis, în cadrul unui proiect de Tineret? Sunt 4 ani de zile de când Primăria Sibiu a avut inspirata idee de a deschide aceste agende educaționale și de tineret, care, iată, dau roade. Mulțumiri și Consiliului Județean Sibiu – grație lor se bucură de acțiunile noastre și copiii din mediul rural și nu în ultimul rând Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, care este partenerul nostru cheie de la începutul călătoriei”, spune Andrada Grosu, actriță Bis Teatru & co-manager de proiect Interakt Arts.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura