Două șantiere importante pentru județul Sibiu, cu finanțare guvernamentală, sunt blocate de constructori neserioși
Pentru prima oară de când la conducere se află Daniela Cîmpean, Consiliul Județean Sibiu este nevoit să le dea certificate de neconformitate unor firme de construcții, din cauza lucrărilor întârziate excesiv.
Asocierea de firme SC Construcții SA și SC Sfera Con SRL va ieși astăzi, 19 iunie, din șantierul de la Clinica de Neurologie a Spitalului Județean Sibiu, în baza unui acord privind încetarea contractului. Consiliul Județean a constatat în nenumărate rânduri că stadiul lucrărilor – care ar trebui finalizate în mai 2021 – este foarte întârziat și investiția în valoare de aproape 10 milioane de lei este în pericol de a-și pierde finanțarea obținută prin PNDL II.
„Varianta pe care aparatul de specialitate a prezentat-o și pe care ei o îmbrățișează este cea a încetării de comun acord a acestui contract, tocmai ca să nu avem procese care pe urmă să ducă la prelungirea termenelor pentru această lucrare. Având în vedere că și o parte și alta dorește, am ajuns la concluzia că este mai bună o încetare de contract. Colegii ne-au prezenat această propunere. Însă, la fel ca și în cazul anterior, vom fi nevoiți să emitem un certificat de neconformitate pentru acest operator economic. Firma nu mai poate să participe la licitații la CJ Sibiu”, a precizat Daniela Cîmpean, președintele forului județean.
Cine e de vină?
„Avem o tonă de corespondență, lucrări făcute, foarte multe penalități și întâlniri care au avut loc. Le-am solicitat să ne predea toate documentele, pentru a ne încheia conturile, respectiv pentru a înceta contractul. Nu ne permitem să întârziem cu acestă lucrare. Sperăm ca totul să fie în regulă, ca luni să putem prelua amplasamentul și să începem pregătirea unui nou caiet de sarcini pentru o nouă achiziție, care presupune o actualizare a proiectului, să putem contracta un nou constructor”, a precizat Oana Popa, director executiv al Direcției de Strategii și Proiecte din cadrul CJ Sibiu. Aceasta afirmă că a avut o comunicare deficitară cu asocierea Construcții SA – Sfera Con SRL și indică lipsa forței de muncă drept o posibilă cauză a problemelor cu care se confruntă antreprenorul desemnat.
Sistarea lucrărilor a fost anunțată și de consilierii județeni ai PSD, Pavel Bichicean și Cătălin Stanciu, în urma unei vizite pe șantier. Potrivit acestora, însă, întârzierile nu s-ar datora contractorilor, ci mai degrabă unor lacune de proiectare. „Reprezentantul firmei care execută lucrările ne-a arătat direct lacunele de proiectare. Se va sista orice fel de lucrare de acolo, din cauza nereevaluării devizului de execuție, care este la ora actuală la nivel de an 2015. Cu toate demersurile făcute de către ei, am înțeles că nu s-a găsit soluția, nu s-a găsit ecoul la a rezolva starea de fapt, iar șantierul va fi conservat“, a spus Bichicean.
Licitații reluate
Odată cu eliberarea șantierului de la Neurologie, administrația județeană poate organiza o nouă licitație, însă antreprenorii vor primi un certificat de neconformitate, ceea ce înseamnă că în următorii trei ani ar putea să nu mai primească nici o lucrare publică. Probleme sunt și la drumul județean 106T Ocna – Topârcea, finanțat tot prin PNDL, unde constructorul nu și-a făcut treaba. Din 15 octombrie 2018, când a fost dat ordinul de începere, asocierea Dual Districon SRL Sibiu – SC Dugaro SRL – SC Proconcept DI SRL a reușit să aducă lucrările doar la stadiul de 13 la sută, în condițiile în care termenul de finalizare al proiectului este iulie 2020. Consiliul Județean a pregătit deja caietul de sarcini pentru angajarea unui alt constructor. A fost depusă o ofertă, iar lucrările urmează să înceapă din iulie, după încetarea contractului cu Dual Districon, societate care va primi, de asemenea, certificatul de neconformitate.