Lotul național de limba română este de astăzi la Sibiu. S-a dat startul olimpiadei naționale de limba și literatura română

După mai bine de 20 de ani de la ultima găzduire, anul acesta Sibiul este iar casa olimpicilor naționali la disciplina limba și literatura română. În perioada 19-22 aprilie are loc etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, pentru clasele IX-XII.

Foto: Mesagerul de Sibiu

În această seară, la Sala Thalia a avut loc festivitatea de deschidere a olimpiadei, festivitate la care au participat autoritățile locale alături de cei 278 de elevi calificați la etapa națională și de 92 de profesori – membri ai Comisiei centrale a olimpiadei. Încrezători, elevii calificați la faza națională a olimpiadei au participat la festivitatea de deschidere cu dorința ca peste câteva zile să ia parte în aceeași sală la festivitatea de premiere.

„Parada” participanților, ideea inedită a inspectorului general al Ministerului Educației

Daniel Georgescu, inspector general al Ministerului Educației și președinte executiv al Olimpiadei de Limba și Literatura Română le-a spus elevilor că participarea la olimpiadă este un eveniment important. Comparând Olimpiada cu Jocurile Olimpice, Daniel Georgescu a considerat că participanții merită o „paradă” de prezentare. Astfel, reprezentantul Ministerului Educației a solicitat ca reflectoarele să fie îndreptate spre eroii acestor zile – olimpicii naționali, iar aceștia să se ridice pe rând, începând cu cei aflați în clasa a IX-a și încheind cu cei din clasa a XII-a.

„Iubiți Sibiul, îndragostiți-vă de Sibiu, îndrăgostiți-vă la Sibiu!”

Metafora evenimentului dedicat tinerilor pasionați de limba română a venit de la viceprimarul municipiului Sibiu, Andrei Dumbravă. Edilul nu i-a sfătuit pe participanți să dea tot ce e mai bun din ei, spunând că aceste cuvinte nu și-ar avea rostul, ei deja știu ce au de făcut din punct de vedere profesional. „Vă transmit o dorință, a mea și a administrației sibiene, aceea de a vă <<îmbolnăvi>> de Sibiu, de a prinde un virus al Sibiului care să vă aducă permanent aici”, a menționat Alexandru Dumbravă. În acest sens, viceprimarul orașului i-a îndemnat pe tineri spre viața studențească a orașului nostru, i-a îndemnat să vină drept turiști, ba chiar să facă Sibiul „acasă”. „Iubiți Sibiul, îndragostiți-vă de Sibiu, îndrăgostiți-vă la Sibiu!”, au fost cuvintele viceprimarului.

Bine ați venit în Sibiu, oraș cultural!

Marius Emilian Novac, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu le-a prezentat elevilor mai multe personalități care fac Sibiul un oraș cultural, printre numele mari ale istoriei s-au numărat Andrei Șaguna, Octavian Goga, Emil Cioran și Gheorghe Lazăr. „Olimpiada de Limba și Literatura Română pentru clasele IX-XII este o competiție a excelenței care îi reunește pe cei mai buni elevi din țară, o competiție a valorilor în care se vor afirma munca și perseverența, pasiunea și dragostea pentru limba și literatura română, dar și măiestria pedagogică a profesorilor îndrumători și susținerea familiei”, a declarat Marius Emilian Novac.

Lecția de literatură, o încurajare bine-venită

Pentru că îi pasionează limba națională și literatura autohtonă, elevii au avut parte de o lecție de literatură română, lecție pe care a predat-o profesorul universitar doctor habil Andrei Terian, prorector al Universitășii „Lucian Blaga” Sibiu și președinte al Olimpiadei de Limba și Literatura Română din acest an. Andrei Terian le-a spus particpanților la olimpiadă un mic secret, faptul că alături de colegii săi a găsit și a studiat primul roman al literaturii române, și anume „Elvira, sau Amorul făr’ de sfârșit”.

Un sfat din suflet pentru suflet

„Mă chinui din clasa a V-a să ajung la Olimpiada de Limba Română și abia acum, la 53 de ani am reușit să ajung. De 4 ori m-am calificat, dar nu m-au lăsat profesorii să particip, în schimb m-a salvat nota de la bacalaureat. La limba română am luat singurul 10 din județul Brașov”, așa și-a început părintele Constantin Necula discursul. Amintindu-și de prima compunere scrisă în copilărie, părintele și-a dorit să devină scriitor, ulterior și-a ales altă profesie, însă a venit cu o rugăminte pentru toți elevii de la olimpiadă. „Eu nu știam ce înseamnă să fii scriitor, cred că nici acum nu știu, dar vă rog pe voi să deveniți scriitori, scriitori de limba română!”, a spus Constantin Necula. Explicând importanța limbii române, preotul le-a atras atenția tinerilor că limba română trebuie să fie cea mai de preț limbă pentru cetățenii țării noastre, deoarece este limba în care părinții și bunicii noștri și-au spus „Te iubesc!”. „Vă rog frumos să onorați limba română. Cei care vă corectează lucrările au două iubiri inalienabile – limba română și profesia lor la catedră. Cum catedra e ruptă din catedrală, am să mă rog să fie bucuroși de ceea ce fac și ceea ce descoperă acolo”, s-a adresat Constantin Necula elitei de limba și literatura română.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*