Sărbătoarea filmului documentar, care începe mâine la Sibiu, are câteva puncte de reper importante, unde publicul Astra Film Festival (20-27 octombrie 2024) este așteptat cu evenimente culturale de înaltă clasă.
Este vorba despre Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, Cinema Astra Film, din Piața Huet, New Cinema Dome din Piața Mare, Cinema Gold din Promenada Mall, Forumul Democrat German Sibiu.Programul complet al evenimentelor din cadrul AFF2024, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/program-orar?day=20&view=list
Locurile sunt întotdeauna importante și speciale, mai ales atunci când sunt însuflețite de oameni, iar acest lucru se întâmplă frecvent la Astra Film Festival deoarece, așa cum subliniază Dumitru Budrala, director-fondator al festivalului, „AFF nu e doar un eveniment cinematografic, ci un loc unde putem cunoaște lumi noi, putem găsi inspirația de care avem nevoie în viața de zi cu zi; e o platformă de cunoaștere și înțelegere a umanității din toate colțurile planetei”.
Un sfert din filmele din festival, la Sala Thalia
Construită inițial în anul 1787 de Martin Hochmeister, inițiatorul primei librării din România, Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, situată pe strada cetății, „cea mai frumoasă stradă din Sibiu”, a devenit în timp un loc emblematic pentru Astra Film Festival. În acest an, aici vor fi găzduite unele dintre cele mai importante evenimente ale festivalului: proiecții de filme pe teme de actualitate, sesiuni Q&A cu regizori apreciați, dezbateri moderate de jurnaliști cunoscuți și invitați prestigioși.
Anul acesta, aici pot fi văzute 25 de filme și tot aici vor avea loc Gala de deschidere și cea de decernare a premiilor, precum și programul special Astra Film DocTalk. Iată principalele repere:
- Duminică, 20 octombrie. FilmulTATA (r. Radu Ciorniciuc, Lina Vdovîi), aflat în Competiția Central și de Est-Europeană, beneficiază de două proiecții în festival, în seara de deschidere și pe 24 octombrie. Filmul, prezentat în premieră în România, prezintă o poveste complicată despre relația tată-fiică, pe fondul fenomenului definit drept „sclavie modernă”, care îi afectează pe numeroși est-europeni plecați la muncă în străinătate.
- Luni, 21 octombrie. Trei filme din Competiția studențească (Visându-l pe Putin, Din floare în floare și Nu am murit nici astăzi) vor fi proiectate în prima zi „plină” de festival. Se adaugă Savanna și muntele (r. Paulo Carneiro),despre protestul unei mici comunități rurale portugheze împotriva exploatării miniere de către o corporație britanică, producție aflată în Competiția Voci emergente ale filmului documentar și investigația jurnalistică fără cusur, care „a zguduit Europa”, Food for Profit (r. Giulia Innocenzi și Pablo D’Ambrosi), care arată legăturile dintre industria cărnii, lobby și coridoarele puterii de la Bruxelles. Acest din urmă film deschide de altfel primul DocTalk din festival, Carnea noastră cea de toate zilele, moderat de cunoscuta jurnalistă Andreea Stroe, care îi va avea alături pe Lorand Tapuc, cunoscut pentru ferma sa ecologică, Ramona Duminicoiu (președinte Eco Ruralis) și pe regizorul D’Ambrosio.
- Marți, 22 octombie. Filmul Alice On & Off(r. Isabela Tent), filmul care pune accentul pe zbuciumul unei fete care încearcă să rămână mamă pentru fiul ei în pofida dependenței ei pentru droguri și a relației abuzive pe care o are cu tatăl copilului, este un portret al repetării traumei de-a lungul generațiilor. Este înscris în Competiția România și poate fi văzut la Thalia în 22 octombrie. A doua șansă (r. Jaroslav Beran), film din Competiția studențească, este o altă propunere pe care v-o facem. Într-un cu totul alt registru, al manuscriselor și al bibliotecilor de demult, când cărțile în format fizic și mirosul de hârtie nu își găseau încă vreun substitut, e filmul Umberto Eco – Biblioteca lumii (r. Davide Ferrario). Acesta va fi, de altfel, și unul dintre filmele dezbătute în cadrul DocTalk-ului Era feudalismului digital, moderată de jurnalista Mirela Nagâț alături de invitații săi: prof. Mihai Cernea, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent și Ștefan Baghiu, lector Dr. la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
- Miercuri, 23 octombrie este ziua în care puteți vedea Leo Records: Doar pentru prietenii noștri (r. Ioana Grigore) un documentar din Competiția Europa Centrală și Est-Europeană, dinamic și revigorant. Un film despre muzică, URSS, KGB, BBC, și despre Leo, un octogenar simpatic și pasionat de jazz. Din Competiția studențească fac parte filmele Omagiu pentru un apartament, Hoda – mamă pe lista de așteptare și Sfârșit de vacanță. Foarte așteptată este producția Cine e bărbatul în casă (r. Kristine Nrecaj, Birthe Templin), din Competiția Central și Est-Europeană, ce prezintă poveștile a șase femei din Albania care, din motive diferite, au decis să devină bărbați, urmând legileale codului tradițional Kanun. Imediat după proiecție va avea loc DocTalk Femeia Târguită versus Femeia Bărbat, discuție moderată de jurnalista Mirela Nagâț, la care participă prof. Mihaela Miroiu, Roxana Dumitrache, publicistă și activistă feministă și scriitorul Radu Vancu.
- Joi, 24 octombrie. Porția de film studențesc prezintă Basia: Trei povești scurte, Doamne, fă din leu dolar! și Bella și fiica ei. Pentru cei ce n-au prins bilete la filmul TATA proiectat în prima zi, acum e a doua șansă. Un alt film special, 24 de ore (r. Harald Friedl), din Competiția România, pregătește terenul pentru DocTalk-ul Estici în Vest, moderat de Cătălin Striblea, care îi are ca invitați pe istoricul și antropologul Valer Simion Cosma și prof. dr. Ionela Vlase. Împreună caută să explice stările extreme prin care trec cei care pleacă din țară în căutarea unui loc de muncă ceva mai bine plătit și/sau pentru condiții de muncă ori un mediu social mai dezvoltat.
- Vineri, 25 octombrie se pot vedea la Sala Thalia 5 filme din diverse registre. Competiția studențească propune Albastru, Pensule și ambalaje și Cei de sus. Un film puternic este O familie aproape perfectă (r. Tudor Platon), din Competiția România, prin care aflăm cum își gestionează trăirile regizorul, confruntat cu divorțul părinților, la momentul în care el pornește spre întemeierea propriei familii. Documentarul Pădurea (r. Lidia Duda) face parte dintr-un program special dedicat Sezonului cultural Polonia-România 2024-2025, și va fi proiectat înainte de DocTalk-ul zilei, Secretul Avansului Poloniei, moderată de jurnalista Cristina Cileacu, cu participarea ambasadorilor Emil Hurezeanu și Bogumil Luftși a profesorului Cornel Ban.
- Sâmbătă, 26 octombrie vedem Să învingi demonii cu ajutorul dragonilor (r. Camilla Magid),dedicat exclusiv profesorilor și consilierilor educaționali, iar apoi un documentar șocant, Plasticul Fantasticul (r. Isa Willinger), care urmărește îndeaproape producția circulară, fenomenul greenwashing, evoluția și efectele microplasticelor, emisiile de carbon și rasismul ecologic. Imediat după aceea, DocTalk Câte stele pe cer, atât plastic în oceane, moderat de jurnalista Digi 24 Teodora Tompea. Invitați: Anamaria Hâncu (Let`s do it, Romania!) și Roxana Puia (Asociația Environ). Evenimentul zilei rămâne Gala de premiere, cel mai așteptat moment, în care vom afla filmele câștigătoare ale AFF2024.
AFF 2024 aduce publicului, în acest an, peste 100 de documentare de excepție, cele mai multe dintre ele în premieră mondială și națională la Sibiu. Ele se pot vedea la sala Thalia, dar și la Astra Film Cinema, Promenada Mall, Forumul German Sibiu sau Dome, pentru proiecțiile imersive de film, care par să vină din viitor.
Programul complet al festivalului, bilete și toate detaliile, pe site-ul oficial, www.astrafilm.ro.