Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu organizează luni, 3 decembrie, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi la sediul instituţiei, din Sibiu, str. Morilor nr. 51 A, începând cu ora 10.
Participarea, atât a reprezentanţilor agenţilor economici, cât şi a persoanelor cu dizabilităţi este gratuită. Angajatorii interesaţi să participe la această acţiune pot depune oferta lor privind locurile de muncă vacante la sediul agenției. Cu acestă ocazie, persoanele cu dizabilităţi au posibilitatea să-şi găsească un loc de muncă şi să se informeze asupra serviciilor oferite de AJOFM Sibiu.
Dreptul lor la muncă, garantat prin lege
„Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă potrivit pregătirii profesionale, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti. De asemenea, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. În caz contrar, acestea plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap“, arată Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, într-un comunicat de presă.
Zi specială
3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Sub genericul „Pot ce poți și tu, angajează-mă!“, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă marchează această zi prin organizarea la nivel național a unor evenimente care să asigure atât dialogul dintre factorii care pot contribui la ocuparea forței de muncă din rândul persoanelor cu dizabilități, cât și activități specifice bursei locurilor de muncă. Acțiunile care se vor desfășura în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului și organizații neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilități își propun să asigure un dialog constructiv pentru integrarea socio–profesională a persoanelor cu dizabilități. „Cu eforturi minime, angajatorii pot deveni partenerii noștri prin încadrarea persoanelor cu dizabilități. Reamintim faptul că, potrivit Legii nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, ANOFM acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii în activitate cel puțin 18 luni de la data angajării. Subvenția lunară este de 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat“, au mai menționat reprezentanții AJOFM.