Localitatea Axente Sever ar putea avea un imn oficial

Ioan Gabor, fiu merituos al localității Axente Sever, a scris, în urmă cu 9 ani, textul unui imn al comunei, iar partitura a fost realizată de celebrul Vasile Bebeșelea.

 

Stră-stră nepot al lui Ioan Axente Sever, Ioan Gabor a fost întotdeauna mândru că își are rădăcinile în localitatea care îi poartă numele strămoșului său. Spiritul civic i-a ghidat pașii spre proiecte inedite dedicate comunei, ultimii 30 de ani dedicându-i cinstirii locului natal. În ultimele 3 decenii a lansat numeroase cărți și Monografia localitații Axente Sever în 2 volume. Ca recompensă a ceea ce a făcut pentru localitatea în care s-a născut, a crescut și trăiește, în anul 2009 a primit primul titlul onorific de „Cetățean de onoare” al comunei.

Primul imn din Axente Sever

La cei 86 de ani ai săi, Ioan Gabor își dorește ca până în luna aprilie, când se împlinesc 90 de ani de când s-a făcut propunerea ca localitatea să-și schimbe numele din Frâua în cea de „Axente Sever” publicată în Monitorul oficial din 15 noiembrie 1933, comuna să aibă un imn oficial pe care el însuși l-a scris în urmă cu 9 ani. Doctor în muzică, Vasile Bebeșelea, a fost profesor la școala din localitate, iar din colaborarea cu Ioan Gabor s-a născut partitura imnului. După ce a fost cerută părerea mai multor specialiști, iar aceștia l-au studiat, s-a declarat faptul că acesta îndeplinește toate condițiile și corespunde cu ceea ce se dorește să scoată în evidență un imn pentru o comună. Acum însă, se așteaptă motivația autorităților de a oficializa imnul.

Numeroase cărți s-au născut din pasiunea pentru Axente Sever

„După ce a intrat în pensie, a început să se documenteze, a citit foarte mult. Văzând că se scriu monografii în alte zone,  a devenit interesat de a scrie și el despre Axente Sever. Astfel, 5 ani a umblat studiat în bibliotecile din Alba Iulia, Astra în Sibiu, Mediaș, Cluj-Napoca  și Blaj. Cu drag a adunat foarte, foarte mult material și a structurat toate informațiile în „Axente Sever – carte deschisă de istorie, cultură și legende“. După ce a publicat primul volum în anul 2001, s-a adunat alt material, iar așa s-a născut volumul al 2-lea al monografiei”, a menționat Felicia Lupp, fiica lui Ioan Gabor. Interesul cetățenilor pentru citirea cărții a fost unul semnificativ, sașii din Germania au început să caute informații și să le trimită autorului. Primind fotografii, documente și informații numeroase, volumul al II-lea al monografiei a văzut lumina tiparului în anul 2005. La rugămintea primarului din Copșa Mică, Ioan Gabor a publicat cartea „Copșa – Mică – Istoria industrială”, volum în care apar informații reale despre vestita industrie din nordul județului Sibiu. De asemenea, Ioan Gabor s-a ocupat cu minuțiozitate de o traducere din limba română veche (din anul 1896) în limba română actuală a cărții lui Ioan Axente Sever, „Răspuns la Cartea Neagră“, alături de „Ioan Axente Sever – Un nume pentru neuitare“, „Muzeul Cetate – Axente Sever – Frauendorf“, „Destăinuirile unui octogenar”, „Povestea vieții mele” și „Drumuri printre amintiri” sunt numai 8 dintre cele 14 titluri pe care le-a dat Ioan Gabor cărților sale.

Proiecte de suflet inițiate de Ioan Gabor

Pe lângă cărțile prin care face cinste comunei Axente Sever, Ioan Gabor a inițiat și alte proiecte pentru localitate. Fiind o zonă în care majoritatea cetățenilor erau sași, biserica evanghelică este un loc foarte important. Ioan Gabor a reparat și a repus în funcțiune mecanismul ceasului din turla bisericii evanghelice după mai mulți ani în care timpul a stat în loc, iar ceasul nu a mai fost martor al evenimentelor din localitate. De asemenea, muzeul de istorie și etnografie din apropierea primăriei este tot meritul său, deoarece a donat numeorase obiecte de valoare și s-a ocupat personal de strângerea lucrurilor vechi și de valoare de la cetățenii care au fost dispuși să le doneze. Astfel, localitatea Axente Sever se poate mândri cu un muzeu format din 4 camere cu obiecte istorice. „Cele mai vechi obiecte sunt din perioada romană – niște monede și 3 bucăți de tubulatură de apă, tuburi de ceramică. Tata a recuperat sute de piese de muzeu care sunt expuse și astăzi”, a mai precizat Felicia Lupp.

Una dintre cele mai importante realizări ale lui Ioan Gabor a fost faptul că a reușit să creeze stema localității. 15 ani a durat munca de convingere prin care autoritățile au oficializat această stemă creată de Ioan Gabor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura