Live painting show cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate

Uniunea Arhitecților din România, sucursala Sibiu, vă învită în weekend la Biserica evanghelică fortificată Nemșa, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate. Sâmbătă, 2 septembrie, aici vor fi organizate mai multe acțiuni culturale precum expoziția de pictură și fotografie “Howling Hounds” realizată de către Nicolae Romanițan și Marius Dan Moga, concerte și recitaluri, spectacole interactive “Teatru pe roți”, ateliere creative precum și un live painting show cu artista Bianca Ferăstrău.

Foto: Uniunea Arhitecților din România

Noaptea Muzeelor la Sate se află la prima ediție, fiind derivată din binecunoscutul eveniment anual Noaptea Muzeelor, organizat sub umbrela Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc.

În acest an, Noaptea Muzeelor la Sate are loc sâmbătă, 2 septembrie 2023.

Pe lângă alte evenimente culturale desfășurate în tot județul Sibiu, Biserica evanghelică fortificată Nemșa vine în întâmpinarea turiștilor cu mai multe acțiuni culturale ce se vor desfășura în incinta fortificației începând cu ora 16:00 până la miezul nopții.

Expoziția de pictură și fotografie realizată de către artistul Nicolae Romanițan și fotograful Marius Dan Moga va fi susținută de un live painting show pus în scenă de către artista Bianca Ferăstrău, prezentate ca o incursiune de premoniții tehnologice venite dintr-un trecut îndepărtat, în decorul bisericii seculare din Nemșa.

Tot în biserica fortificată, actrița Gazdag Erzsebet prezintă spectacolul interactiv “Povești din cetatea noastră”, urmat de ateliere creative. Muzica live este susținută de Rozsa Csaba.

Recitalurile live ale Alexandrinei Hristov și Petre Ionuțescu, urmate de Crocodile Paradox, vor anima atmosfera din cetate, iar în interiorul bisericii, seara va fi completată de un soundscape al albumului pe vinil Quellgeister al compozitorului austriac Stefan Fraunberger.

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate  se va organiza, pentru cei interesați, tururi ghidate a incintei fortificate, cu prezentarea istoricului edificiului și a picturilor murale existente în biserică. Ansamblul Bisericii evanghelice din Nemșa este monument istoric clasa A, din biserica ăastrându-se partea originală a corului, din sec. XIV. Turnul în stil neogotic de sec. XIX  adăpostește cel mai vechi clopot din Transilvania. Picturile murale au fost parțial supuse unor lucrări de decopertare și restaurare acum aproape un secol.

Studii de cercetare efectuate ulterior au confirmat existența unei suprafețe murale pictate mult mai mari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*