Credincioşii din Velț, judeţul Sibiu, au trăit clipe de bucurie duhovnicească în Duminica a 4-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului în biserica parohială închinată praznicului Bunei Vestiri, scrie mitropolia-ardealului.ro.
Ierarhul a fost întâmpinat de credincioşii din Velț împreună cu preotul Ioan Ovidiu Găban, protopopul de Mediaş, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, preotul paroh Alexandru Iulian Moisă şi alţi slujitori ai sfintelor altare. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Dragoș Lupașcu a fost hirotonit diacon.
„Puterea nemărginită a Mântuitorului lumii”
Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat învăţăturile Evangheliei citită la Sfânta Liturghie, în care se prezintă minunea vindecării fiului lunatic.
„Vindecarea copilului lunatic de către Mântuitorul Iisus Hristos, prin alungarea duhului mut și surd care-l chinuia, ne arată atât ura și viclenia cu care cel rău încearcă să amăgească și să chinuiască pe om, dar mai ales puterea nemărginită a Mântuitorului lumii, de care se înspăimântă și se cutremură slujitorii întunericului, putere care ni se transmite prin lucrarea Duhului Sfânt, în Sfintele Taine ale Bisericii. Harul dumnezeiesc ne ajută în împlinirea poruncilor, pentru câștigarea mântuirii, dar și în lupta noastră împotriva uneltirilor demonice, întărindu-ne credința, prin cele două mijloace puternice: rugăciunea și postul. (…) Mântuitorul, văzându-l pe tânărul căzut jos, chinuit de diavolul, îl ia de mână şi îl ridică, după cum precizează Sfânta Evanghelie. Ridicarea celui care părea mort simbolizează moartea și învierea noastră cu Hristos în Taina Botezului și ridicarea noastră, a omenirii, din osânda păcatului, după ce diavolul a fost blestemat şi alungat. Viaţa noastră nu are niciun amestec cu diavolul. El are putere asupra noastră numai dacă noi ne lăsăm amăgiți și ispitiți de el. El poate să chinuiască trupul, dar de suflet nu se poate atinge decât dacă noi îi îngăduim aceasta. Dar sunt atât de puternice şi atât de multe armele împotriva diavolului, încât viaţa noastră împreună cu Hristos poate să fie liniştită şi să se deruleze ca un pelerinaj sfânt, spre o țintă bine definită, câștigarea mântuirii și a vieții veșnice”, a subliniat ierarhul.
Preotul paroh Alexandru Iulian Moisă i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului. Pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă de până acum preotul paroh Alexandru Iulian Moisă a fost hirotesit sachelar. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit binefăcătorilor lăcașului de cult din Velţ acte de cinstire.
În a doua parte a zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vizitat Parohia Agârbiciu, Protopopiatul Mediaş, unde se fac lucrări de înfrumuseţare la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din această comunitate.