Licitaţie pentru mere în şcoli


Consiliul Județean Sibiu va relua, săptămâna viitoare, licitația pentru programul „Fructe în școli“, după ce la prima licitație firma câștigătoare nu s-a mai prezentat la semnarea contractului. În aceste condiţii, elevii sibieni ar putea primi mere la şcoală cel mai probabil din a doua jumătate a lunii martie.

Copiii trebuie învăţaţi să consume mai multe fructe şi mai puţine dulciuri, avertizează medicii sibieni

Copiii trebuie învăţaţi să consume mai multe fructe şi mai puţine dulciuri, avertizează medicii sibieni

Programul „Fructe în şcoli” continuă să ridice probleme administraţiei judeţene. După ce, în luna ianuarie, firma câştigătoare din Turda nu s-a prezentat pentru semnarea contractului, conducerea CJS a decis să reia licitaţia pentru săptămâna viitoare. „Referitor la programul de încurajare a consumului de fructe în școli, pot face următoarea precizare: am demarat procedura de achiziție publică. Deschiderea publică a ofertelor va avea loc în data de 14 martie. Suntem la a doua licitație, prima fiind demarată la sfârșitul anului trecut, însă din cauza unor motive independente de noi nu s-a finalizat”, recunoaşte Constantin Şovăială, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Programul a debutat cu stângul încă din anul 2010: nici o firmă nu a fost interesată să distribuie mere în școlile sibiene. Valoarea contractului, la nivelul judeţului, este de 815.699 lei. Documentul presupunea ca timp de 93 de zile elevii să primească mere la școală.

 

Partener neserios

 

Reprezentanții SC Farkas Trans SRL, din Turda, au fost desemnați câștigătorii licitației organizate la Sibiu la sfârşitul anului trecut, iar prețul stabilit pentru distribuirea fructelor în școlile sibiene a fost 0,21 lei pentru un măr. Fructele trebuie să aibă o greutate de aproximativ 110 grame şi urmau să ajungă la elevi începând cu luna ianuarie 2012. Administratorii firmei nu s-au prezentat însă pentru semnarea contractului, iar conducerea Consiliului Judeţean Sibiu a solicitat blocarea accesului societăţii din Turda la alte licitaţii de achiziţii publice.

Bune pentru sănătate

 

Cu toate că elevii sibieni se arată încântaţi de ideea de a primi mere în loc de lapte şi corn, aceştia vor mai avea de aşteptat cel puţin până la jumătatea lunii martie. De cealaltă parte, medicii recomandă fructele în alimentaţia copiilor, datorită aportului de vitamine şi minerale, în locul dulciurilor.  „Consumul de fructe și legume este o componentă importantă a unui meniu echilibrat, atât pentru adulți, cât și pentru copii, mai ales când aceștia sunt mici și trebuie învățăți de la vârstele preșcolare și școlare să consume fructe și legume în detrimentul dulciurilor concentrate sau a ciocolatei. Aceste produse asigură necesarul de vitamine și minerale pentru organismul copilului, cu atât mai mult în perioadele reci, de iarnă, când organismul este expus unor factori externi care pot prejudicia starea sa de imunitate. De aceea se recomandă consumul fructelor de către copii, iar o vorbă din bătrâni spunea că un măr pe zi te ține departe de medic“, susţine Simona Berariu, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.

 

 

Constantin ŞOVĂIALĂ | vicepreşedinte CJS

 

„Sperăm în 14 martie să fie totul bine și să le asigurăm copiilor în școli, pentru o perioadă de 43 de zile, merele așa cum prevede programul.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura