Liceul Tehnologic „Independenţa” Sibiu sărbătorește Ziua Națională a Meseriilor

Liceul Tehnologic „Independenţa” a pregătit o serie de manifestări care să evidențieze trecutul, tradiția și istoricul acestei unități de învățământ cu tradiție în Sibiu. Acestea se vor desfășura în următoarele săptămâni, cu prilejul Zilei Naționale a Meseriilor.

Ziua Națională a Meseriilor, sărbătorită la data de 11 martie, este un moment de bucurie și mândrie pentru toți oamenii care practică o meserie și pentru toate liceele/școlile care au în planul lor de școlarizare forme de învățământ profesional și profesional dual. Altfel spus, care pregătesc viitorii meseriași.

Școală de top

„Cu aceeași mândrie și bucurie, spunem că și liceul nostru se regăsește cu succes în rândul școlilor care pregătesc purtătorii «brățărilor de aur» de peste 70 de ani. O vorbă veche, plină de adevăr și har, spune că «Meseria este o brățară de aur». Adevărul din această zicală se dovedește a fi permanent, ținând cont de aportul diverselor meserii adus în viața noastră cotidiană. Oricând, o persoană care stăpânește tainele unei meserii și-a găsit un loc de muncă binemeritat și a fost apreciată pentru activitatea depusă.

Vastitatea universului de meserii învățate și practicate de-a lungul celor șapte decenii, în pas cu progresul tehnic, cu dezvoltarea ramurilor industriale, face ca numele școlii să fie foarte cunoscut. Câteva din meseriile însușite în băncile școlii noastre au fost cea de: strungar, frezor, conducător auto, mecanic, tinichigiu vopsitor, turnător, prelucrător prin așchiere, electromecanic, lăcătuș mecanic, lăcătuș protecție anticorozivă, rectificator, depanator radio-tv, sudor, electrician auto, mecanic vulcanizator, reparator întreținere motoare automobile, lăcătuș construcții metalice, reparator întreținere, mecanic montator întreținere și reparații, ș.a.m.d. Meseriile pregătite în prezent în școala noastră, precum cea de electronist, operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic, sculer matrițer, mecanic, tinichigiu vopsitor auto ș.a.m.d, mențin școala noastră în topul liceelor de profil.

Numărul mare de absolvenți care, ori de câte ori discută despre activitatea profesională, își amintesc cu bucurie și satisfacție că au terminat școala la «Independența», multitudinea de diplome și premii obținute, în cadrul concursurilor și olimpiadelor județene și naționale, numărul mare de elevi care studiază la noi ne îndreptățesc să spunem că suntem o școală foarte activă, dinamică, deschisă spre ceea ce este nou, dorită de elevi și care răspunde nevoilor de formare din municipiu, din județ și chiar din alte județe“, a declarat conducerea liceului.

Calendarul activităților

Pentru a promova Ziua Națională a Meseriilor, dar și pentru a prezenta meseriile școlarizate în prezent și perspectivele de dezvoltare a Liceului Tehnologic „Independența” Sibiu, unitatea de învățământ a lansat o campanie de informare care se desfășoară în perioada 21 februarie – 10 martie. Prezentare generală a calificărilor din cadrul liceului continuă, în intervalul 24 februarie – 11 martie, cu activități la clasă, activități împreună cu părinții, activități cu agenții economici și activități în alte școli din județul Sibiu, în care cadrele didactice de la „Independența” vor distribui flyere și broșuri, vor prezenta materiale video, un scurt istoric al meseriilor și al evoluției acestora în școala sibiană, oferta educațională actuală în cadrul școlii, perspective în viitorul apropiat pentru învățământul profesional și dual. Din 28 februarie, publicul care accesează pagina de web a liceului va putea găsi o serie întreagă de materiale informative dedicate acestui moment festiv. Tot sub genericul Zilei Naționale a Meseriilor, din 7 până în 11 martie, la „Independența” și în alte școli din municipiul Sibiu urmează să se deruleze proiectul „Primii pași spre o meserie de succes”, care constă într-o miniexpoziție de proiecte, diplome, lucrări realizate/obținute în cadrul meseriilor/ calificărilor din acest liceu.

Scurt istoric

Amplasat în interiorul centurii a 4-a de fortificaţii a Sibiului medieval, lângă o fostă fabrica de utilaje mecanice, care purta numele de Rieger, astăzi S.C. „Independenţa” S.A. – Liceul Tehnologic „Independența” adăposteşte în incinta corpului B un monument istoric, Turnul Pulberăriei, consfinţind pentru trecut, prezent şi viitor vocaţia de şcoală cu profil tehnic.

Tradiţiile meşteşugăreşti şi industriale ale zonei au dus la fondarea fabricii Rieger în anul 1868. Lângă această, pe str. Ocnei, a luat fiinţă o şcoală de arte şi meserii. Între anii 1951-1955, şcoala a pregătit muncitori calificaţi în meseriile de strungar, frezor, conducător auto şi turnător. Din 1959, funcţionează în paralel școala postliceală având clase în profil de electrotehnică şi proiectanţi pentru industrie cu durata studiilor de doi ani. Acelaşi an constituie debutul Şcolii Tehnice de Maiştri (mecanici şi prelucrători prin aşchiere), formele de învăţământ zi şi seral.

Din 1960, școala primeşte numele Grupul Şcolar „Independența”, între anii 1971-1989 funcţionând sub numele de „Liceul Mecanic nr. 1” şi „Liceul Independența”. În această structură, şcoală a funcţionat până în 1989.

După 1989, şcoala a revenit la numele de Grup Şcolar „Independența”. În această perioadă a început o transformare radicală a şcolii prin introducerea unor meserii noi, adaptate cerinţelor.

În anul 1993, Grup Şcolar „Independența” a preluat fosta şcoală profesională de transporturi auto, situată în apropiere, care avea la data respectivă 250 elevi pregătiţi în general în meseria de șofer-mecanic auto. Din anul 1993, școala dispune de trei corpuri de clădire distincte, situate în apropierea trecerii dintre Oraşul de Jos şi cartierul Terezian:

  • Corpul A – clădirea de pe str. Gladiolelor nr. 2 (sediul central) construită în 1953, preluata în 1963, în incintă găsindu-se, alături de spaţiile de învăţământ, internatul şi cantina
  • Corpul B – clădirea de pe str. Ocnei nr. 31-33, construită în anul 1921, situată lângă Poarta Ocnei, care făcea parte din a IV-a centură de fortificaţii a Sibiului
  • Corpul C – clădirea de pe str. Gladiolelor nr. 6, construită în 1767, fosta cazarmă militară habsburgică, preluată în 1993.

La ora actuală, restructurarea şcolii este în linii mari încheiată, dar procesul de racordare permanentă la cerinţele pieţei muncii impune un răspuns adecvat.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*