Leul s-a apreciat la începutul lui august

Evoluția leului din iulie a fost una de apreciere față de principalele valute, el reușind să recupereze cea mai mare parte a pierderilor provocate de Brexit. Aceeași tendință s-a manifestat și la începutul lui august .

Cursul euro a scăzut luna trecută cu 1,25%, cel al dolarului american cu puțin peste 1% iar al francului elvețian cu aproape 1%.

La începutul perioadei analizate euro a crescut la 4,4654 lei. Deprecierea leului a fost cauzată de marcările de profit dar și de ordinele de limitare a pierderilor, după ce euro a atins minimul ultimilor opt luni de 4,4444 lei.

La aceasta s-a adăugat precauția investitorilor care așteptau decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane dar și decizia băncii centrale a Japoniei de a relaxa politica sa monetară mai puțin decât anticipau piețele.

Au urmat trei ședințe consecutive de apreciere pentru leu, la finalul perioadei media fiind stabilită la 4,4524 lei, când tranzacţiile s-au realizat 4,45 şi 4,4550 lei.

August este, de obicei, o lună de apreciere pentru leu, datorită intrărilor mai mari de numerar la casele de schimb valutar, de la românii care muncesc în străinătate şi care vin în ţară să petreacă concediile.

La aceasta s-a adăugat cererea mare pentru titlurile de stat româneşti, care oferă randamente mult mai mari decât cele din zona euro sau SUA. Finanţele au atras in 2 august 800 de milioane lei cu scadenţa la 11 ani la un randament mediu de 3,42% pe an. Valoarea iniţială a emisiunii a fost de 500 milioane de lei iar cererea totală s-a ridicat la 1,4 miliarde lei.

Pe de altă parte ieşirile de capital de pe piaţa românească s-au redus după ce majoritatea analiştilor opinează că Rezerva Federală americană nu va opera o creştere a dobânzilor în cursul acestui an. Aceasta asigură şi o majorare a plasamentelor în lei pe fondul unei tendinţe generale favorabile pieţelor emergente.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,0219 la 3,9771 lei, minimul ultimelor aproape două luni, într-o ședință în care cotațiile au scăzut la 3,962 – 3,981 lei.

Media monedei elvețiene a fost volatilă în concordanță cu evoluția sa față de euro, 1,079 – 1,094 franci/euro, iar pe plan local a crescut de la 4,0881 la 4,1196 lei, curs stabilit la începutul lui august, pentru a încheia intervalul la 4,1068 lei.

Decizia Fed de a menține dobânda sa cheie la 0,25 – 0,50% dar, în special, creșterea sub așteptări a economiei SUA în al doilea trimestru din acest an, cu 1,2% față de aceeași perioadă din 2015, ca urmare a reducerii stocurilor de către companii, a provocat un șoc iar euro s-a apreciat euro până la 1,1234 dolari, maximul ultimelor cinci săptămâni. La finalul perioadei tranzacţiile de pe pieţele internaţionale se realizau la 1,1190 – 1,12217 dolari.

Deprecierea monedei americane a ridicat prețul unciei de aur, în piața specializată de la Londra, de la 1.332 la 1.365 dolari.

Analiza cuprinde perioada 28 iulie – 3 august

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*