Leul este sensibil la factorii externi

indexEvoluţia leului din perioada analizată a continuat să fie marcată mai mult de factorii externi, precum situaţia incertă a Greciei în zona euro sau declanşarea creşterii dobânzilor în SUA, decât cei locali.
Raportul care arată că perspectivele economiei româneşti sunt pozitive, în opinia analiştilor chestionaţi de CFA Ro¬mânia, nu a avut efecte în piaţa valutară. Astfel, ultimul indicator de încredere ma¬cro¬economică a crescut luna trecută cu 5,8 puncte faţă de februarie, ajungând la cea mai mare valoare înregistrată până acum, de când este calculat (mai 2011) de 68,1 puncte.
Euro a început perioada la 4,4177, după ce cu două zile înainte media fusese de 4,4508 lei, iar la finalul ei a scăzut la 4,4031 lei.
Prima parte a perioadei a fost marcată de expunerea finanţelor româneşti la criza financiară cu care se confruntă Atena, datorită numeroaselor sucursale locale ale băncilor greceşti, în condiţiile în care guvernul elen a obligat instituţiile statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală a Greciei.
Întărirea leului a survenit după înmulţirea zvonurilor că Rezerva Federală americană va ridica dobânzile din SUA la începutul toamnei, după ce majoritatea analizelor indicau jumătatea acestui an.
Ultima şedinţă a perioadei analizate s-a deschis la 4,3760, cotaţie care nu a mai fost atinsă de la finalul lui iulie trecut. În partea a doua a zilei, euro a crescut până la 4,4150 lri.
BNR nu va accepta, probabil, o apreciere prea mare a leului, care ar pune în pericol încasările exportatorilor, principala sursă de creştere economică.
Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,024 şi 1,051 franci/euro, a coborât de la 4,2656 la 4,1938 lei.
Însă, pentru cei cu credite în franci ar putea reveni vremurile grele, așa cum atenționează chiar preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, care consideră că francul este mult supraevaluat şi că pot fi necesare intervenţii pentru a nu permite o întărire prea mare.
Thomas Jordan, preşedintele BNR, a avertizat, zilele trecute, că „aşa cum arată evoluţiile recente, francul elveţian s-ar putea aprecia temporar, ca reacţie la incertitudinile sporite legate de problema datoriilor Greciei”.
Cursul dolarului american a coborât de la 4,1152 lei, în 23 aprilie, la 4,0017 lei, la finalul intervalului, minimul ultimelor aproape patru săptămâni, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat în piaţa valutară între 3,9810 şi 4,0150 lei.
Perechea euro/dolar a evoluat pe parcursul perioadei între 1,0669, la începutul perioadei, şi 1,1015 dolari, la finalul ei.
Euro s-a apreciat ca efect al anunţului că comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată din SUA au scăzut luna trecută, evoluţie care în opinia analiştilor ar echivala cu încetinire semnificativă a creşterii economice americane din primul trimestru la circa 1%, motiv pentru Rezerva Federală să întârzie majorarea dobânzilor.
Evoluţia monedei unice este incertă, având în vedere faptul că Grecia nu a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii săi externi şi se îndreaptă spre incapacitate de plată.
Analiza cuprinde perioada 23 – 29 aprilie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura