Leul a avut o evoluție calmă față de euro într-o perioadă în care atenția piețelor a fost îndreptată către alegerile prezidențiale din Statele Unite, volumele de tranzacționare locale fiind reduse.
Decizia recentă a BNR de a păstra dobânda sa de politică monetară la minimul istoric de 1,75% nu a surprins, având în vedere că inflaţia va rămâne negativă până la finalul anului. În opinia BNR dar și a analiștilor efectele reducerii TVA sunt pe cale să se epuizeze, iar de anul viitor inflația va reveni pe teritoriu pozitiv.
Cursul euro a fluctuat în apropierea pragului de 4,50 lei, cu un minim de 4,4987 şi un maxim de 4,51 lei, atins la sfârşitul intervalului când tranzacţiile s-au realizat între 4,405 şi 4,519 lei.
În următoarele săptămâni evoluția leului va fi influențată de factorii externi, precum alegerea noului președinte al SUA, Brexit-ul sau criza băncilor din eșalonul al doilea din Italia și Portugalia, dar și de efectele măsurilor populiste luate în preajma alegerilor parlamentare din decembrie.
Premierul Dacian Cioloş a declarat că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite majorări salariale ale unor categorii de bugetari pot avea ca efect creşterea costurilor de finanţare pentru statul român şi devalorizarea leului, ele însumând peste 9 miliarde de lei, echivalentul a mai mult de 1% din PIB.
Incertitudinea privind viitorul preşedinte al SUA, a produs scăderea dolarului la începutul perioadei la 4,0569 lei, media urcând apoi în ziua alegerilor la 4,0811 lei. Anunțarea victoriei lui Donald Trump a provocat o creștere a volatilității cotațiilor din piață locale, care au fost cuprinse între 3,989 și 4,102 lei, iar media a fost stabilită la finalul intervalului la 4,0643 lei.
Investitorii de pe piețele internaționale au căutat “refugii sigure” pentru plasamentele lor, astfel că moneda elvețiană s-a apreciat la 1,075 – 1,085 franci/euro iar media sa a urcat la 4,1801 lei, nivel maxim al ultimelor mai bine de patru luni. La finalul perioadei, cursul a fost stabilit la 4,1732 lei.
Anunțul privind victoria lui Donald Trump a scurtcircuitat piețele financiare, perechea euro/dolar țâșnind instantaneu de la 1,0999 la 1,13 dolari. Discursul echilibrat al noului președinte al SUA prin care a fost consfințită câștigarea Casei Albe, diferit de mesajele din campania electorală, a calmat piețele iar euro s-a dus spre 1,1020 dolari, la fel ca în zilele precedente. Seara, odată cu deschiderea piețelor americane, euro a coborât la 1,095 dolari iar tendința era una de apreciere a bancnotei verzi.
Piețele financiare așteaptă decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane care va fi luată luna viitoare. Analiștii consideră că Fed se află acum în postura de a alege între indicatorii economici favorabili (șomaj și inflație) și incertitudinile noului mandat de la Casa Albă.