Fruntași la orice capitol, sibienii sunt așteptați la curățarea văilor, cursurilor de ape, stațiunilor turistice sau a zonelor de campare, de Ziua Mondială a Curățeniei. Un milion de români sunt invitați la Let’s Do It, Romania! În campanie se implică și președintele Iohannis.
Mâine, 15 septembrie, cei care iubesc natura vor uita de propriile griji și vor pune umărul la curățarea României. Consiliul Județean, împreună cu AJTS, ADI ECO, Salvamont, Drumuri și Poduri SA, Primăria Cîrțișoara și SOMA, s-au mobilizat pentru zona Bâlea Lac și Transfăgărășan. „În oglinda lacului glaciar de la Bâlea vrem să ne putem uita cu mândrie și să vedem crestele curate ale munților, nu gunoaie! Vrem ca fiecare vizitator să trateze Rezervația Bâlea Lac cu respect. Iar noi sibienii, să o tratăm ca pe o carte de vizită colectivă, o oglindă care spune totul despre mândria noastră locală”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean. Voluntarii care vor să se alăture acestei echipe sunt așteptați la Baza Salvamont de la Bâlea Lac la ora 10.00.
Sibienilor le stă bine ajutând
Pe teritoriul întregului județ, de la Rîu Sadului, Marpod, Târnava sau Rășinari până la Sibiu, Mediaș sau Copșa Mică vor exista nu mai puțin de 22 de puncte de înregistrare unde sunt așteptați de către primari, reprezentanții firmelor de salubritate și Asociația Joy cu aproximativ 15.000 de saci de gunoi pe care să-i umple. „150 de țări din lume au intrat sub aripa World Cleanup Day și în 15 septembrie și-au propus să scoată la curățenie 5% din populația fiecărei țări. Pentru România, 5% se traduce în 1.000.000 voluntari, iar pentru județul Sibiu circa 22.000 de voluntari. Proiectul se va desfășura în județul Sibiu în localitățile ale căror primării au semnat convenția de participare la proiect, deci nu doar în zona Bâlea Lac“, ne-a declarat Ligia Anton, reprezentanta Asociației JOY, voluntar organizator. Iubitorii naturii sunt așteptați în fața Sălii Transilvania, mâine dimineață, la ora 9.00, de unde se va pleca spre zonele cartate.
LIGIA ANTON | voluntar organizator: „Zona Bâlea Lac a fost aleasă împreună cu Consiliul Județean Sibiu care este partenerul nostru în acest proiect și va participa la curățenie cu o echipă de voluntari dintre angajații instituției și ai celorlalte direcții/servicii din subordine. Având în vedere că este o zonă foarte frecventată de turiști, am considerat necesară acțiunea de curățenie.“
Iohannis, în jocul de-a curățenia
Echipat în tricou, blugi și încălțări confortabile, președintele Klaus Iohannis a dat deja tonul curățeniei de toamnă. S-a alăturat voluntarilor și a contribuit la curățarea pădurii Cernica din apropierea capitalei. „Am strâns doi saci, am găsit în foarte puțin timp suficiente gunoaie de strâns. Am participat la invitația «Let’s Do It, Romania!» și este un fel de început al campaniei care, credem noi, va culmina pe 15 septembrie, când este Ziua Mondială a Curățeniei. Vreau să îi felicit pe cei de la «Let’s Do It, Romania!» care au fost împreună cu mine la această acțiune. Ei sunt la a șasea acțiune și, în acești ani, au mobilizat aproape un milion și jumătate de voluntari. Este senzațional! De ce facem aceste lucruri? Avem o țară extraordinar de frumoasă! Din păcate, mulți consideră că natura este un fel de groapă de gunoi. Noi, ceilalți, care înțelegem că natura trebuie păstrată, îngrijită, venim și strângem gunoaiele. Este deosebit de important să înțelegem că natura trebuie păstrată curată, mediul trebuie păstrat curat și până când înțeleg toți să nu mai aruncăm tot felul de gunoaie în natură, este bine să dăm astfel de exemple. Sper ca în ziua-cheie, pe 15 septembrie, să fie foarte, foarte mulți români care participă în calitate de voluntari la «Let’s Do It, Romania!». Vă invit pe toți să participați, este o acțiune pentru România, pentru un mediu curat, pentru o natură curată și cred că prin astfel de acțiuni dăm și un exemplu foarte bun pentru generațiile de copii. Am constatat și acum mai mulți ani, când am fost dascăl, că tinerii sunt foarte deschiși când e vorba de astfel de acțiuni, copiii se entuziasmează foarte repede și participă foarte bucuroși la astfel de acțiuni. Haideți să mișcăm lucrurile împreună și, în final, să facem România mai curată”, a declarat șeful statului.
Copiii duc greul
Într-adevăr, școlarii sunt generația cea mai receptivă. „Proiectul are și o latură educativă, tocmai educarea tinerilor în spirit ecologic, dar și participarea la acțiuni de voluntariat în comunitatea în care trăiesc. Din primul an de proiect am avut ca și parteneri Ministerul Educației, deci colaborăm cu școlile prin intermediul IȘJ. Cea mai mare parte a voluntarilor este formată din elevi. După eveniment, cadrele didatice care participă la proiect împreună cu elevii primesc o adeverință de participare la proiect de voluntariat, iar elevii primesc diplome“, menționează Ligia Anton.
Armata e cu noi
Academia Forțelor Terestre se alătură campaniei „Let’s Do It, Romania” – World Cleanup Day. Peste 120 de studenți, cadre militare şi instructori din cadrul AFT „Nicolae Bălcescu” din Sibiu vor participa, mâine, între orele 9.00 și 15.00, la acțiunile de ecologizare.
Gunoiul nu zboară, ci se adună
Nici angajații Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu nu se vor odihni acasă. Toți vor fi în natură, unde vor dovedi încă o dată că mediului îi face bine să respire. „Prin acest proiect, voluntarii instituției noastre se implică în primul rând din dorința de a-i sensibiliza și responsabiliza pe oameni față de mediul în care trăiesc și, în al doilea rând, pentru a face curat. Problema deșeurilor abandonate în natură poate fi diminuată numai prin mobilizarea și implicarea unui număr tot mai mare de voluntari care să schimbe atitudinea comunităților locale față de mediul înconjurător, promovând un comportament responsabil față de natură“, motivează Ioan Frătici, directorul executiv al APM Sibiu.
Viorica MAIER