Legenda calfelor merge mai departe

 

De 10 ani, la Sibiu poposesc calfele călătoare, misionari ai unei lumi dispărute care s-au integrat perfect în peisajul burgului de pe malul Cibinului. Anul acesta, timp de o lună şi jumătate, zeci de tineri şi-au exersat îndemânarea prelucrând piatra, lemnul, fierul sau pielea. Pentru mulţi este prima oară când ajung la Casa Calfelor din Piaţa Huet, Sibiul fiind singurul oraş din ţară unde calfele au o casă a lor. „Eu sunt pentru prima oară aici. E un oraş frumos, însă este şi destul de stresant să fii calfă aici, pentru că lucrând afară mereu trece lumea şi se opresc să ne pună întrebări sau să facă poze şi atunci mai greu reuşeşti să termini ce ai început. Există şi în Germania astfel de ateliere deschise, însă doar pe perioada verii“, povesteşte Kirsten Berg, o tânără de 28 de ani care de cinci luni şi-a început călătoria pentru a se perfecţiona în meseria de tâmplar. Promite să revină în Sibiu, iar la anul chiar se va implica în organizare, pentru a pregăti sosirea unor noi calfe.

 

Pietrarii şi-au dat întâlnire la Sibiu

 

Anul acesta, în premieră Sibiul a fost gazda întâlnirii pietrarilor, întâlnire care are loc anul în diverse oraşe din drumul calfelor. Cu această ocazie, 11 pietrari, printre care şi o fată, au lucrat la restaurarea unei scări de piatră din casa parohială evanghelică. În rest, îi puteţi vedea zilnic între orele 10.00 şi 17.00, pe strada Cetăţii, între turnurile Olarilor şi Dulgherilor, aici unde au loc adevărate dueluri meşteşugăreşti. Pe calfe le-aţi putut descoperi şi în afara orelor de program, în faţa Casei Calfelor din Piaţa Huet nr. 3, acolo unde se adună în fiecare seară. Zilele acestea se pregătesc să participe la cea de-a XII-cea ediţie a Festivalul Medieval, unde timp de două zile îşi vor putea demonstra măiestria, vor lupta cu cavalerii şi vor organiza un concurs de aruncat cu balista sau catapulta.

 

Reguli străvechi

 

Tradiţia călătoriei de specializare, aşa cum era numită în trecut, s-a născut în urmă cu mult timp, atunci când pentru tineri era obligatoriu ca după terminarea şcolii să pornească în această călătorie pentru a deveni maiştri. În prezent, a devenit opţională, însă regulile drumului maturizării s-au păstrat. Pentru a putea porni în călătoria ce durează trei ani şi o zi, tinerii de până în 30 de ani nu trebuie să fie căsătoriţi, să aibă copii, să nu fi avut probleme cu legea şi nici un fel de datorii. O altă condiţie este aceea de a fi absolvit o şcoală profesională, pentru a avea o meserie cu diplomă. Pe toată durata călătoriei, tinerii nu au voie să se apropie mai mult de 50-60 de kilometri de locul natal. „Călătoria nu e făcută pentru a te îmbogăţi. Trebuie să pleci de acasă cu 5 euro şi să te întorci la final tot cu 5 euro. Banii pe care îi câştigăm sunt folosiţi pentru a ne descurca în călătorie. Aici, de exemplu, calfele personal nu câştigă nimic. Sunt plătite pentru ceea ce lucrează, însă banii merg pentru Casa Calfelor, mâncare, utilităţi şi tot ce mai e nevoie“, povesteşte Kirsten. Periplul calfelor călătoare la Sibiu se apropie de final. În 27 august, ele vor părăsi meleagurile româneşti pentru a-şi continua călătoria pe drumul meşteşugului.

 

 

Expoziţie foto

 

Cele mai frumoase momente din ultimul deceniu în care calfele au poposit la Sibiu au fost reunite într-o expoziţie foto. Colajul de imagini face referire şi la istoria meşteşugarilor călători, la costumele tradiţionale, dar şi la diferite asociaţii de calfe.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura