Legea pe hârtie. Poliția Locală, în funcție de efective

Tot mai mulți sibieni se plâng de lipsa de reacție, de activitatea polițiștilor locali. În toate cartierele sunt cetățeni care reclamă faptul că stau „la umbră“, că nu iau măsuri care se impun pentru aplicarea legislației locale și naționale. O zonă fierbinte, cu probleme pentru polițiștii locali, a devenit de 2 ani Piața Cluj.

foto: Mesagerul de Sibiu

Primăria Sibiu a transformat parcul existent aici în zonă de agrement, la câțiva metri de locuințe. Cei veniți la distracție tulbură liniștea locatarilor, iar cei plătiți să o apere ridică neputincioși din umeri. Își dau seama că se încalcă legea 61/91 pe care trebuie să o apere:

LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991 (*republicată*) pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 18 februarie 2020 

Articolul 2

25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;

Poliția Locală a fost solicitată de zeci de ori în ultimii 2 ani să intervină în zonă pentru a constata tulburarea liniștii și ordinii publice, iar oamenii legii au găsit că plângerile au fost îndreptățite. Asta atunci când au intervenit la timp. În această după amiază, potrivit unui locuitor deranjat de zgomotele venite de la ferestre, n-au avut efective.

Practic, Poliția Locală a fost solicitată și azi să intervină, așa cum a fost solicitată și în alte zeci de rânduri, însă, potrivit răspunsului furnizat prin intermediul aplicației CityApp, „în funcție de situația operativă și de efectivele de care dispunem“ a ajuns în zonă la mai bine de jumătate de oră de la momentul solicitării. Un grup de tineri, dezbrăcați în parc printre copii și pensionari, lucrau de zor la aparate pe muzică pusă pe boxe, tulburând liniștea locatarilor. Scenele sunt suprinse de camerele de luat vederi instalate în parc, inclusiv cu sunet, investiția în această aparatură fiind destul de consistentă.

După o jumătate de oră, cei care au tulburat liniștea publică au plecat, oamenii nedreptățiți au rămas cu stresul, iar polițiștii locali cu cazul rezolvat! Și, din păcate, nu e un caz singular!

Se pare că Poliția Locală nu are o soluție pentru Piața Cluj, unde legislația e încălcată zilnic de câteva zeci de persoane. Locatarii care își caută în zadar liniștea se întreabă pe bună dreptate: „cine trebuie să aplice legea? Nu Poliția?“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*