Crucea Roșie Română marchează sâmbătă, 10 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor, având ca temă “Primul Ajutor pentru copii și primul ajutor dat de copii”.
În fiecare an, în toată lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesită îngrijiri spitaliceşti pentru accidente non-mortale. Mulţi rămân cu dizabilităţi permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor măsuri adecvate imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor pot reduce considerabil numărul de decese.
Copiii pot fi instruiți în acordarea primului ajutor, care le va permite să reacționeze în mod eficient în situații de urgență și să ofere asistență colegilor și familiilor lor, dacă este necesar. Abilitățile de prim ajutor permit copiilor să devină mai receptivi și să aibă o reacție mai bună în situații de urgență. În plus, copiii învață mai repede în primii ani de viață decât în orice altă perioadă a vieții. Furnizarea cursurilor de prim ajutor pentru copii la o vârstă timpurie va contribui la construirea bazei de cunoștințe pentru deprinderi de prim ajutor pe care și le pot aminti în viitor.
„Pentru a marca Ziua Mondială de prim ajutor, Crucea Roșie Română Filiala Sibiu va organiza sâmbătă, 10 septembrie, pe strada Nicolae Bălcescu, la fântână, demonstraţii de prim ajutor pentru copii şi pentru mămici. Mămicile care se vor înscrie la cursul de prim ajutor organizat de Filiala Sibiu a Crucii Roşii vor beneficia o reducere de 30% din preţul de 160 de lei. Nu doar mămicile şi copiii sunt aşteptaţi la Ziua Mondială de Prim Ajutor, ci toţi sibienii interesaţi de acordarea primului ajutor”, anunță Raluca Morar, director Crucea Roşie Sibiu.
Cursurile de prim ajutor desfășurate de Crucea Roșie Română au acoperire națională și certificare europeană. În cursul anului 2015, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii și persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor de bază unui număr de aproximativ 35.000 de persoane. Din acest total, 6.972 sunt elevi din clasele V– VIII și IX-XII care au făcut cursuri de prim ajutor gratuite și au participat la competiția “Sanitarii Pricepuți”, un concurs desfășurat de Crucea Roșie Română fără întrerupere încă din anul 1962.
Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populației, Crucea Roșie a pus la dispoziția utilizatorilor de telefoane mobile o aplicație de prim ajutor. Aceasta are rolul de a crește capacitatea oamenilor de a interveni în situații de urgență până la sosirea ambulanței. Totodată, aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanță în caz de nevoie.